content top

Co to je quinoa a jak ji připravit?

Co to je quinoa a jak ji připravit?

Zajímáte se o zdravou výživu? Chcete jíst lépe a zdravě? Zajímáte se o trendy ve stravování? Potom by vám v jídelníčku neměla chybět quinoa, o které se hovoří jako o superpotravině. Připravit z ní můžete saláty, kaše nebo ji použít jako přílohu, například alternativu rýže. Dnes si ukážeme, jak se quinoa připravuje. Co je to quinoa? Quinoa je plodina, jejímž domovem je Jižní Amerika. Pěstovali ji...

Celý článek

Polenta: Základní recept

Polenta: Základní recept

S polentou jste se určitě setkali ve zdravé výživě.  Co je polenta? Kdo by nemiloval Itálie? Prosluněnou zemi plnou výborného jídla? Kromě výtečných těstovin nebo pizzy dala světu také polentu. Kukuřičnou kaši bohatou na bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály. Polenta se podává jako příloha nebo i samostatně s výrazným sýrem gorgonzola. Popíjí se k ní silné víno. Jako příloha se polenta...

Celý článek

Cizrna: výborné recepty

Cizrna: výborné recepty

Cizrně se říká také římský hrách. Pokud se zajímáte o zdravou výživu, určitě už jste o něm slyšeli. Z cizrny se připravuje výborná pomazánka zvaná hummus. Tuto surovinu využijete i na další výborné recepty, například na saláty nebo vegetariánské karbanátky. Cizrna, výborná luštěnina Věděli jste, že římský hrách se objevuje už v receptářích našich babiček? Prvorepublikové kuchařky...

Celý článek

Rakytníkový olej a jeho použití

Rakytníkový olej a jeho použití

Žijete zdravě a zajímáte se, jaké potraviny nebo doplňky stravy ještě zařadit do jídelníčku? Jako skvělá prevence je doporučovaný rakytníkový olej. Ten v sobě koncentruje různé zdraví prospěšné látky, jako je například vitamín E nebo omega 3 nenasycené mastné kyseliny. Zkusíte ho také? Jaké je jeho použití a účinky? Hlavní účinky rakytníkového oleje Rakytníkový olej se získává z oranžových...

Celý článek

Topinambury: co to je a léčivé účinky

Topinambury: co to je a léčivé účinky

Jsou znovu objevenou plodinou a jsou považované za super potravinu. Topinambury jsou plné vlákniny, minerálů a vitamínů. Jaké léčivé účinky mají? A proč je zařadit do jídelníčku? Topinambury pochází ze Severní Ameriky a do Evropy se dostaly v 17. století, následně se rozšířily a byly hojně využívány, než je – podobně jako batáty – předčily brambory, které velmi dobře známe. Co jsou...

Celý článek

Jáhly: Výborné recepty

Jáhly: Výborné recepty

Jáhly dřív patřily k důležitým surovinám v kuchyni našich prababiček. Není divu. Jsou chutné, výborně a snadno se z nich vaří. Dají se z nich připravit slaná i sladká jídla, hlavní chody i dezerty. Přidávají se do polévek jako zavářka nebo do salátů. Podívejte se na to, jak jáhly upravit a jak z nich připravit výtečné recepty. Základní příprava jahel Před samotnou přípravou jahel je spařte...

Celý článek

Ricinový olej a jeho účinky

Ricinový olej a jeho účinky

Ricinový olej patří mezi rostlinné oleje. Dnes se využívá především v kosmetice, ale své uplatnění nachází i v potravinářství. Ricinovému oleji je připisována celá řada blahodárných účinků. Například posiluje vlasy, nehty nebo řasy. A kdo z nás by nechtěl být krásný? Podívejme se proto na účinky ricinového oleje podrobněji! Ricinový olej se lisuje ze semen rostliny skočce obecného, kterému se...

Celý článek

Šalvěj a její účinky

Šalvěj a její účinky

Šalvěj je nádherná rostlina, která má mezi ostatními bylinami výsadní postavení. Jedno rčení říká: „Proč by měl člověk zemřít, když na zahradě roste šalvěj?“ Lidové léčitelství přisuzuje šalvěji až zázračné účinky. Známá je především jako kloktadlo, ale využít ji můžeme pro léčení i jiných neduhů, než je bolest v krku. Šalvěj je uctívána mnoha přírodním národy. Například...

Celý článek

Batáty: Recepty na chutnou úpravu

Batáty: Recepty na chutnou úpravu

Sladké brambory neboli batáty jsou hitem poslední doby! Běžně je zakoupíte dokonce i v supermarketech. Pokud chcete pozvat své přátele na něco dobrého, nebo chcete rodinu překvapit netradiční přílohou, pusťte se do úpravy batátů. Jak na to? Prozradíme vám ověřené recepty na batátové brambory, polévku z batátů a další dobroty. Batáty jsou výborné. Skvěle chutnají a jsou také nutričně hodnotné....

Celý článek

Tymián

Tymián

Tymián je voňavá středomořská bylinka, kterou si můžete vypěstovat na zahradě, balkoně nebo i parapetu v bytě. Využívá se především při vaření, zejména ve středomořské kuchyni. Tymián má i léčivé účinky, a proto je používán jako bylina v lidovém léčitelství. Tymián je drobný a voňavý keříček, který můžete osázet každý slunný kout zahrady. Čerstvé snítky tymiánu i sušenou bylinku...

Celý článek
content top