content top

Zinek v potravinách: co ho obsahuje

Zinek v potravinách: co ho obsahuje

Zinek se prý podílí na tom, jak krásní a zdraví budeme. Jestliže toužíte po přitažlivé a čisté pleti, je právě zinek tou pravou minerální látkou. V jakých potravinách zinek najdete? Jak se projevuje jeho nedostatek v těle? Zinek je vedle hořčíku, draslíku, vápníku nebo železa dalším důležitým prvkem v našem těle. Nejenže jde o významný antioxidant, ale také se podílí na metabolických pochodech...

Celý článek

Sacharidy v potravinách: Tabulka

Sacharidy v potravinách: Tabulka

Bílé pečivo, celozrnná bageta, těstoviny, knedlíky… Jde o potraviny, které tvoří důležitou součást našeho jídelníčku. Ve výživě se jim také říká sacharidy neboli cukry. Proč je naše tělo potřebuje? V jakých potravinách sacharidy najdeme? A jak často je konzumovat? Pokud začnete číst různá výživová doporučení, zjistíte, že kromě bílkovin a tuků byste měli jíst také sacharidy. S těmi je...

Celý článek

Draslík v potravinách: Co ho obsahuje

Draslík v potravinách: Co ho obsahuje

Je to jedna z nejdůležitějších látek v našem těle. Draslík najdeme především v buňkách, kde zajišťuje jejich stabilní vnitřní prostředí. Podílí se také na správném fungování nervového systému, srdce i našich svalů. Jak se projevuje jeho nedostatek? V jakých potravinách draslík najdeme? Až 98 % draslíku najdeme v našem těle v buňkách. Lidský organismus ho potřebuje pro celou řadu činností,...

Celý článek

Nedostatek hořčíku příznaky a hořčík v potravinách

Nedostatek hořčíku příznaky a hořčík v potravinách

Když vás chytnou křeče a vy se svíjíte v nepříjemné bolesti, vzpomenete si většinou na hořčík. Přece jste už někde slyšeli, že je to právě hořčík, který proti nim pomáhá. Jaké jsou ale další projevy nedostatku hořčíku? V jakých potravinách ho najdete? Hořčík je klíčový pro správné fungování lidského těla. Největší koncentrace této látky je uvnitř buněk, kde najdeme také draslík....

Celý článek

Železo v potravinách: Potraviny bohaté na železo

Železo v potravinách: Potraviny bohaté na železo

Cítíte se unavení? Trpíte dušností, točí se vám hlava, potýkáte se nechutenstvím? Může jít o příznaky chudokrevnosti neboli anémie, která souvisí s nedostatkem železa. Proč je tato látka pro naše tělo důležitá? V jakých potravinách železo najdeme a jak si sestavit zdravý jídelníček? Jestliže dbáte na vyváženou stravu, neměl by se vás nedostatek železa v potravinách týkat. Nicméně jsou...

Celý článek

Vláknina v potravinách

Vláknina v potravinách

Neustále slýcháme, že nám chybí vláknina, která slouží jako prevence řady civilizačních chorob. Kromě jiných také rakoviny tlustého střeva, která je v tuzemsku vůbec nejrozšířenějším typem nádorového onemocnění. Jíte dostatek vlákniny? V jakých potravinách ji najdete a jaké je optimální množství? Pokud se podíváme na jídelníček našich předků, kteří si dopřávali luštěniny a tmavé...

Celý článek

Zásadité (zásadotvorné) potraviny: Seznam

Zásadité (zásadotvorné) potraviny: Seznam

Překyselení organismu je považováno za zdroj celé řady civilizačních chorob. Rozhodli jste se i vy zbavit svoje tělo nadměrné kyselosti? Podívejte se na seznam zásaditých potravin, které vám pomohou ph vašeho těla vyrovnat. Spoustu zdravotních neduhů je možné vyléčit vhodnou změnou jídelníčků. Únava, ospalost, smutná nálada, zažívací potíže, alergie, cukrovka, hemeroidy… To jsou jen některé...

Celý článek

Bílkoviny v potravinách: Potraviny bohaté na bílkoviny

Bílkoviny v potravinách: Potraviny bohaté na bílkoviny

Bílkoviny jsou nepostradatelnou součástí výživy každého zdravého člověka. V našich podmínkách máme na výběr z celé řady potraviny, které jsou hodnotným zdrojem bílkovin. Proč jsou vlastně proteiny tak důležité? A jak je co nejlépe zařadit do jídelníčku? Bílkoviny (proteiny) tvoří společně se sacharidy a tuky základ našeho jídelníčku. Pro zdravého člověka jsou důležité a měl by je...

Celý článek

Chemie v jídle: Ečka v potravinách seznam

Chemie v jídle: Ečka v potravinách seznam

Někdy je to až s podivem, kolik složek se vejde do tak obyčejné věci, jako je sýr, jogurt nebo maso. Člověk by očekával, že kuřecí prsa budou prostě maso – jenže při podrobném prozkoumání se dozví, že obsahují také vodu, sůl, škrob, nějaký ten antioxidant a zahušťovadlo. Chemie v jídle je téměř všudypřítomná. Co sledovat při nákupu potravin a jakým éčkům se vyhnout? Přídatných látek jsou...

Celý článek

Zdravé jídlo aneb už žádné klíčky!

Zdravé jídlo aneb už žádné klíčky!

Nemáme nic proti klíčkům, naopak. Jsou skvělé do těstovin nebo salátů. Jenže často si je spojujeme se zdravým jídlem, podobně jako šmakouna, tofu a vůbec všechny podobné suroviny, které najdete v racionální výživě. Zdravé jídlo je v první řadě rozumné a vyvážené. Jeho součástí je i kvalitní maso, sýry a pečivo. Právě kvalita jídla je aktuálně velmi diskutovaná. Trend současné doby na jedné...

Celý článek
content top