Batáty: Recepty na chutnou úpravu

Sladké brambory neboli batáty jsou hitem poslední doby! Běžně je zakoupíte dokonce i v supermarketech. Pokud chcete pozvat své přátele na něco dobrého, nebo chcete rodinu překvapit netradiční přílohou, pusťte se do úpravy batátů. Jak na to? Prozradíme vám ověřené recepty na batátové brambory, polévku z batátů a další dobroty.

Batáty jsou výborné. Skvěle chutnají a jsou také nutričně hodnotné. Obsahují škroby i cukry. Mají proto jemně nasládlou chuť. Přesto z nich připravíte výbornou přílohu k masitým pokrmům. Batáty můžete stejně jako brambory péct, vařit, připravit z nich kaši nebo vydatnou krémovou polévku.

Batáty jako superpotravina

Pokud držíte dietu, pamatujte, že sladké brambory jsou poměrně energeticky vydatné. Obsahují i celou řadu prospěšných látek, například vitamín B6, železo, betakarotén, vitamín C a spoustu vlákniny. Původem jsou batáty z Ameriky, konkrétně z mexického poloostrova Yucatan. Ačkoli jsou podobné bramborům, nejsou jejich přímými příbuznými. Zajímavé je, že batáty byly do Evropy přivezené asi o sto let dříve než brambory. Batáty jsou dnes velmi oceňované, především mezi sportovci. Dostalo se jim dokonce označení superpotravina!

Úprava batátů

Batáty můžete vařit, smažit, zapékat. S úpravou batátů můžete různě experimentovat – kombinovat je s bylinkami a kořením. Připravit je jako přílohu nebo samostatný pokrm. Pokud jste zatím batáty neupravovali, inspirujte se některými z našich receptů.

Batáty pečené s bylinkami

Ingredience:

  • Batáty
  • Tymián
  • Olivový olej
  • Hrubá sůl

Postup: Batáty oloupejte a nakrájejte na slabší (stejně silné) plátky. Pekáč potřete olivovým olejem a vyskládejte na něj plátky batátů, znovu je potřete olejem, posypte tymiánem a solí. Dejte zapéct do předehřáté trouby. Pečte do zlatova (dokud batáty nezměknou). Takto upravené batáty můžete podávat samostatně s dipem nebo jako přílohu k masu či zelenině.

Polévka z batátů

Ingredience:

  • Červená cibule
  • Mrkev
  • Petržel
  • 2 až 3 batáty
  • Olivový olej
  • Sůl a pepř
  • Petrželová nať
  • 1 litr vody nebo vývaru

Postup: V hrnci rozehřejte olej, přidejte na kostičky pokrájenou cibuli a orestujte, přihoďte na malé kousky pokrájenou kořenovou zeleninu a batáty, orestujte. Přilijte asi litr vody nebo zeleninového vývaru a povařte polévku, dokud zelenina a brambory nezměknout. Rozmixujte, osolte, opepřete. Na talíři zdobte čerstvou petrželovou natí.

Batáty ve slupce na másle

Ingredience:

  • Batáty
  • Sůl
  • Máslo

Postup: Batáty omyjte a pokrájejte na drobné plátky. Plech vložte na chvilku do rozehřáté trouby, potom ho vyndejte a potřete máslem. Na plech položte plátky batátů, posolte a vložte asi na dvě minuty do trouby. Znovu plech vyndejte a potřete batáty máslem. Pečte, dokud pláty nebudou zlatavé. Podávejte jako přílohu nebo samostatně s dipem.

Další články z rubriky

Štítky: , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>