Cizrna: výborné recepty

Cizrně se říká také římský hrách. Pokud se zajímáte o zdravou výživu, určitě už jste o něm slyšeli. Z cizrny se připravuje výborná pomazánka zvaná hummus. Tuto surovinu využijete i na další výborné recepty, například na saláty nebo vegetariánské karbanátky.

Cizrna, výborná luštěnina

Věděli jste, že římský hrách se objevuje už v receptářích našich babiček? Prvorepublikové kuchařky s ním běžně pracovaly. Cizrna je hodnotná luštěnina, která by neměla chybět v žádném zdravém jídelníčku. Proč? Obsahuje řadu vitamínů, například vitamín B12, vitamín A, C nebo E. Je bohatá na bílkoviny, z minerálů v ní najdete železo, draslík, vápník nebo hořčík. Římský hrách pomáhá snižovat cholesterol, posiluje nervovou soustavu a snižuje riziko infarktu.

Jak uvařit římský hrách?

Cizrnu si namočte den předem do vody. Protože do sebe, stejně jako jiné luštěniny, nasákne vodu, pořádně ji zalijte. Před vařením vodu slijte a použijte novou. Cizrnu doměkka uvaříte za nějakých 30 až 40 minut.

Výborný recept na hummus

Potřebovat budete

  • 250 g cizrny
  • 3 stroužky česneku
  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce pasty tahini
  • Lžíci citronové šťávy

Až bude cizrna uvařená doměkka, nechte ji trochu vychladit. Potom ji vložte do mixéru a přidejte další suroviny, česnek, olej, tahini a citronovou šťávu. Směs umixujte na jemnou pastu. Hummus nechte zchladnout. Podávejte ho pokapaný olivovým olejem a zdobený kořením, například sladkou nebo pálivou paprikou. Dobře chutná například s chlebovou plackou.

Vegetariánské karbanátky z cizrny

Potřebovat budete

  • 250 g cizrny
  • 1 cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 3 lžíce ovesných vloček
  • 1 vejce
  • 1 lžíci majoránky
  • 2 lžíce petrželové natě
  • Sůl, pepř
  • Hladká mouka
  • Strouhanka

Cizrnu si namočte přes noc a poté uvařte podle návodu doměkka. Nechte ji vychladnout a na masovém strojku ji umelte doměkka. Přidejte najemno nasekanou cibulku a prolisovaný česnek, vejce, koření l, sůl a pepř. Pokud je hmota příliš tekutá, přidejte mouku na zahuštění. Tvořte karbanátky, obalujte ve strouhance a smažte na oleji. Podávejte s bramborovou kaší nebo bramborem a zeleninovým salátem.

Recept na salát z cizrny

Potřebovat budete

  • 2 plechovky sterilované cizrny
  • Skleničku zavařené červené řepy (nejlépe nakrájené na plátky)
  • 6 lžic nasekaných loupaných rajčat
  • Sůl, pepř
  • 2 hrsti rukoly
  • Olivový olej
  • Parmezán

Cizrnu slijte přes síto a propláchněte. Nechte ji okapat. Stejně tak slijte a nechte okapat i červenou řepu. Do mísy nasypte cizrnu, přidejte rajčata, sůl, pepř a zakápněte olivovým olejem. Promíchejte. Potom přidejte červenou řepu a rukolu. Zdobte hoblinami parmezánu. Podávejte s opečenou bagetou nebo chlebem.

Další články z rubriky

Štítky: , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>