Dělená strava: Tabulka potravin

Dělená strava je v České republice neodmyslitelně spjata se jménem Lenky Kořínkové. Začátky dělené stravy však sahají mnohem dále než do 90. let, kdy ji u nás Kořínková zpopularizovala. S původní metodou přišel ve 30. letech minulého století dr. Howard Hay. Co je to vlastně dělená strava? Jak se dělí potraviny? Podívejte se na přehlednou tabulku!

Po mnoha letech zkušeností lze říci, a výsledky jsou opravdu prokazatelné, že dělená strava přináší zlepšení při řadě obtíží a onemocnění od nemocí látkové výměny, přes potíže v klimakteriu, cukrovku a ekzémy konče. Alfou a omegou dělené stravy je totiž harmonické rozdělení potravin tak, že se stravování upraví podle složení našeho těla (80 % zásaditých a 20 % kyselých prvků).

Tabulka dělené stravy

Dělená strava je založena na konzumaci jídel stejných skupin nebo neutrálních potravin, čímž se dosáhne jednoduššího trávení potravy a člověk necítí po jídle únavu. Strava je tedy rozdělena na neutrální potraviny (N), bílkoviny (B) a sacharidy (S). A nyní slíbená tabulka, kde uvádíme nejběžnější jídla. Z tabulky se dozvíte, do jaké skupiny patří a jaký mají obsah tuku.

POTRAVINA

SKUPINA

TUK (v gramech)

ananas čerstvý

B

0,2

banány 1ks a 150g

S

0,3

borůvky

B

0,6

grapefruit

B

0,5

broskve 1ks a 150g

B

0,1

brusinky

B

0,5

citron

B

0,6

mandarinka 1ks/40g

B

0,1

jablka sladká

S

0,7

jahody

B

0,4

limetka

B

0,2

meruňky čerstvé

B

0

olivy černé 1 ks

N

1,7

olivy zelené 1 ks

N

0,6

pomeranč 1ks/200g

B

0,3

rozinky

S

0,6

švestky

B

0

brambory

S

0,1

brokolice

N

0,2

cibule 1k/50g

N

0,1

cuketa

N

0,7

česnek

N

0,1

květák

N

0,2

lilek

N

0,2

paprika 1k/200g

N

0,4

rajčata 1k/50g

N

0,1

salátová okurka 1k/450g

N

0,9

zelí kyselé

N

0,3

žampiony

N

0,2

jogurt bílý 1,5% t.

N

1,5

jogurt bílý 3,5 % t.

N

3,5

mléko 1,5% tuku

B

1,5

tvaroh 20% t.

N

5,1

tvaroh 40% t.

N

11,4

Blaťácké zlato

B

13,5

cottage

B

4,8

eidam 30%  t.v.s

B

28

eidam 45%  t.v.s

B

38

hermelín

N

19,2

lučina

B

27,0

mozarella 45% t.v.s

N

16,8

niva

N

31,3

tavený sýr 30% t.v.s.

B

13,0

uzený sýr 50%t.v.s.

N

30,0

máslo

N

83,2

olivový olej 1 lžíce

N

9,9

olej řepkový 1 lžíce

N

1,2

olej sezamový 1 lžíce

N

9,9

olej slunečnicový 1 lžíce

N

9,9

sádlo vepřové

N

99,7

vejce slepičí tř. M

B

6,4

hovězí roštěná, steak

B

1,9

hovězí kýta

B

7,1

hovězí mleté

B

14,0

vepřová kotleta

B

7,6

vepřová krkovice

B

13,8

vepřová kýta

B

1,9

plecko

B

17,3

husa

B

31,0

kachna

B

17,2

krůtí prsa

B

1,0

krůtí řízek

B

0,8

krůtí stehna

B

3,6

krůta

B

6,8

kuřecí játra

B

4,7

kuřecí prsa

B

1,0

kuře stehno

B

2,4

kuře

B

9,6

slepice

B

3,7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Další články z rubriky

Štítky: , , ,
  1. Petra 75 says:

    Chtěla bych se zeptat,např.tvaroh,tavený sýr,hermelín,niva,uzený sýr, řadím do bílkovinové skupiny,jaký je vysvětlení,že jsou to neutrální potraviny?Děkuji za odpověď.Petra

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>