Dieta po operaci žlučník: Co jíst a pít?

Vrátili jste se z nemocnice po operaci žlučníku? Jak byste měli změnit jídelníček? Co jíst a pít, abyste podpořili rekonvalescenci a nezatěžovali trávicí ústrojí? Podívejte se, jak si sestavit vhodný jídelníček.

Hned na začátku musíme zdůraznit, že vhodnou dietu po operaci žlučníku byste měli konzultovat vždy s vaším ošetřujícím lékařem. Informace v našem článku berte, prosím, pouze jako doporučení a inspiraci.

Žlučník je klíčový orgán naší trávicí soustavy. Operace žlučníku znamená podstatný zásah do organismu. Z tohoto důvodu je třeba následně dodržovat speciální dietní opatření a pozměnit jídelníček nejen po operaci žlučníku, ale trvale.

Zásady diety krátce po operaci žlučníku

  • První den po operaci, který trávíte v nemocnici, budete s velkou pravděpodobností dostávat pouze tekutiny – voda, slabý černý čaj. Dostatek tekutin je po operaci důležitý. Nepodceňujte proto pitný režim.
  • Druhý den po operaci opět dodržujte pitný režim. V rámci diety už můžete dostat vývar nebo polévku.
  • Další dny po operaci žlučníku už můžete do jídelníčku zahrnout kašovitou stravu (například krupicová, bramborová, rýžová kaše), zvládnout můžete i jogurt.

Žlučníková dieta ještě měsíc po operaci

To, že vás z nemocnice pustí domů, ještě neznamená, že se můžete vrhnout na ledničku a sníst, co vám přijde pod ruku. Zhruba měsíc po operaci žlučníku byste měli dodržovat speciální dietu.

  • Vhodné je jíst menší porce vícekrát denně, protože nebudete tolik zatěžovat trávicí soustavu. Jídlo si klidně rozdělte do 5 nebo 6 částí.
  • Dodržujte pitný režim. Pijte čistou pramenitou vodu, bylinkové čaje, slabší černý čaj. Kávě se raději vyhýbejte, stejně jako alkoholu.
  • Z jídelníčku vyřaďte těžko stravitelná, tučná a mastná jídla.
  • Pozor si dejte na nadýmavé potraviny, ovoce a zeleninu.
  • V případě potíží se rozhodně neváhejte obrátit na svého lékaře, abyste složení jídelníčku konzultovali.

Jaké potraviny po operaci žlučníku vynechat?

  • Tučné maso – vepřové, hovězí, kachna, husa, vnitřnosti
  • Uzeniny – slanina, tučné a trvanlivé salámy, klobásy, jitrnice, tlačenku…
  • Tučné mléčné výrobky – tučné a zrající sýry, smetanové jogurty, tučné mléko
  • Ovoce, které může nadýmat – hlavně maliny, rybíz
  • Tučné ořechy a semínka
  • Zelenina, která může nadýmat – zelí, kapusta, kedlubny, papriky, cibule, česnek, ředkvičky, kukuřice, okurky
  • Houby
  • Luštěniny
  • Čerstvý chléb a bílé pečivo
  • Kynuté knedlíky
  • Smažené pokrmy – hranolky, smažený sýr, řízek apod.
  • Kořeněná jídla

Jaké potraviny při žlučníkové dietě jíst?

  • Libové maso – drůbež, ryby, libové hovězí
  • Libové uzeniny – drůbeží šunka
  • Netučné mléčné výrobky – tvarohové sýry, žervé, zakysané výrobky
  • Vejce – s mírou
  • Ovoce – zralá jablka, banány, mandarinky, broskve, kompoty, ovocné přesnídávky
  • Zelenina – zelený salát, mrkev, petržel, rajčata, špenát
  • Vařené brambory, bramborová kaše, bramborové knedlíky
  • Rýže, těstoviny
  • Suchary, starší pečivo
  • Zeleninová polévka, drůbeží vývar

Další články z rubriky

Štítky: ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>