Energetická hodnota potravin

Zajímá vás, kolik energie přijímáte v potravě? Pak sledujte energetickou hodnotu potravin, která vyjadřuje množství energie konkrétního produktu. Nejčastěji se uvádí v kilokaloriích (kcal) nebo v kilojoulech (kJ) na 100 g nebo 100 ml, případně na jednu porci potraviny. Jak přepočítat kilokalorie na kilojouly? Kolik energie obsahují nejběžnější potraviny? Podívejte se s námi blíže na energetickou hodnotu potravin!

Získat dostatečné množství energie ze stravy je důležité pro každého z nás. Naše tělo ji vyžaduje jak k práci (ať už fyzické, nebo při sportování), tak – a to především – k udržení základních tělesných funkcí (tělesné teploty, dýchání, činnosti srdce, nervové soustavy a všech vnitřních orgánů). Abychom si uchovali zdraví, je třeba udržovat příjem a výdej energie v rovnováze.

Energetická hodnota potravin je různá

O tom, kolik energie získá organismus při strávení konkrétní potraviny, nás informuje energetická hodnota potravin. Ta se liší případ od případu vždy podle složení stravy – v závislosti na tom, kolik obsahuje bílkovin, sacharidů, tuků a vody.

Energetickou hodnotu potravin můžeme zjistit přímo na obalech potravin, nebo z tabulek energetických hodnot. Podívejte se například, jakou energetickou hodnotu mají produkty, které běžně používáme.

TABULKA: Energetická hodnota základních potravin

Potravina 100 g Energie (kJ)
Mléko plnotučné 264
Mléko polotučné 190
Bílý jogurt se sníženým obsahem tuku 280
Tvaroh jemný 456
Tvaroh tvrdý 538
Cottage 402
Lučina 1218
Mozarella 1010
Balkánský sýr 977
Hermelín 1100
Eidam 30% t.v.s. 1102
Corn flakes 1544
Brokolice 138
Květák 121
Mrkev 188
Ředkvička 84
Špenát 137
Lilek 163
Okurka salátová 67
Okurka nakládačka 49
Paprika červená 121
Paprika zelená 65
Rajčata 103
Cuketa 77
Cibule čerstvá 138
Česnek 452
Brambory rané 297
Jablko 255
Hrušky 276
Švestky 280
Borůvky 275
Brusinky 255
Jahody 180
Hrozny 289
Pomeranče 199
Mandarinky 197
Citrony 197
Banány 398
Hrozinky 963
Arašídy 2512
Mandle 2587
Rýže natural 1475
Rýže parboiled 1520
Žampiony 67
Čočka 1436
Fazole 1403
Hrách 1424
Vaječné těstoviny 1531
Bezvaječné těstoviny 1492
Konzumní chléb kmínový 1022
Pšeničný chléb 1051
Rohlík bílý 1218
Bageta 1109
Vepřové maso průměrně 1502
Hovězí přední 961
Hovězí zadní 762
Mleté maso směs 1390
Krůta celá 550
Kuře celé 550
Kuřecí prsíčka 460
Kachna 1614
Párky 1214
Vysočina 1930
Debrecínka 1133
Anglická slanina 2000
Šunka vepřová od kosti 1528
Šunka drůbeží 500
Tlačenka 1262
Játrovka lahůdková 1773
Kapr 500
Pstruh 450
Losos 870
Tuňák 665
Sardinky v oleji 955
Zavináče 755
Uzená makrela 1060
Cukr 1660
Med včelí 1377
Hroznový cukr 1617
Máslo 3073
Olej průměrně 3760
Vejce slepičí 1 ks 335
Brambory vařené 383
Bramborová kaše 405
Bramborové knedlíky 526

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pokud je u potraviny uvedena hodnota v kilokaloriích, jak si je přepočítáte na kilojouly? Stačí vynásobit množství kilokalorií číslem 4,2 (například 200 kcal * 4,2 = 840 kJ).

Další články z rubriky

Štítky: , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>