Hrachová kaše ze žlutého hrachu

Hubnete, nebo se chcete začít stravovat zdravěji? Zařaďte do svého jídelníčku luštěniny. Jsou levné, zdravé, obsahují bílkoviny a řadu prospěšných vitamínů, především vitamín B. Hrachová kaše ze žlutého hrachu je tradičním pokrmem, který si snadno připravíte doma. Místo klasického párku nebo klobásy si můžete uvařit hrachovou kaši s tempehem.

Proč jíst hrách?

Hrách je cenná luštěnina. Výživoví poradci upozorňují, že luštěnin jíme stále málo, do jídelníčku bychom je měli zařadit alespoň jednou týdně. V hrachu najdete velké množství vitamínu B, který podporuje správné fungování metabolismu. Pokud jste vegetarián nebo vegan, měli byste luštěniny jíst pravidelně, protože obsahuje rostlinné bílkoviny.

Jak správně uvařit hrách?

Aby byla kaše ze žlutého hrachu výtečná, je třeba věnovat pozornost přípravě. Hrách si namočte do studené vody. Měl by být zcela ponořený. Ideální je, pokud je hrách namočený přes noc. Luštěnina nabobtná a snadno ji potom uvaříte. Před samotným vařením žlutý hrách ještě propláchněte. A teď už se podíváme na tři báječné recepty na hrachovou kaši ze žlutého hrachu.

Klasická hrachová kaše ze žlutého hrachu

Potřebovat budete:

  • 250 gramů žlutého hrachu
  • 1 cibuli
  • Vodu
  • Sůl, pepř
  • Olej
  • Párky nebo jinou uzeninu

Hrách si namočte, pokud to nestihnete přes noc, tak alespoň hodinu předem. Hrách zalitý vodou uvařte doměkka. Až bude uvařený, rozmixujte ho nebo prolisujte, osolte a opepřete. Mezitím na pánvi rozehřejte olej a pokrájenou cibulku na něm osmahněte. Hrachovou kaši rozdělte na talíře, zdobte cibulkou a podávejte s párkem nebo uzeninou.

Vylepšená hrachová kaše s uzeným

Potřebovat budete:

  • 250 g žlutého hrachu
  • 0,5 kg uzeného
  • 1 cibuli
  • Olej
  • Sůl, pepř
  • Čerstvou pažitku

Žlutý hrách namočte přes noc nebo alespoň hodinu před vařením (pokud hrách budete máčet ve vodě přes noc, zkrátí se doba vaření asi na 20 minut). Cibuli nakrájejte najemno. Hrách přiveďte k varu a vařte do měkka. Cibulku orestujte. K uvařenému hrachu přidejte sůl, pepř a rozmixujte ho na kaši. Uzené maso povařte ve vroucí vodě. Podávejte ke kaši, kterou jste na talíři ozdobili cibulkou a nasekanou pažitkou.

Hrachová kaše ze žlutého hrachu s tempehem

Potřebovat budete:

  • 250 g žlutého hrachu
  • 1 cibule
  • 1 balení tempehu
  • Sůl, pepř
  • Kmín
  • Olej
  • Pažitka

Žlutý hrách namočte ve vodě, pokud ne přes noc tak alespoň hodinu před vařením. Přiveďte k varu a vařte do měkka. V jedné pánvi orestujte najemno nasekanou cibulku. Na druhé pánvi osmahněte na kostky pokrájený tempeh. Uvařený hrách osolote, opepřete a okmínujte. Rozmixujte na jemnou kaši. Na talíři zdobte osmahnutou cibulkou a podávejte s tempehem. Posypte nasekanou pažitkou.

Další články z rubriky

Štítky: , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>