Jáhly: Výborné recepty

Jáhly dřív patřily k důležitým surovinám v kuchyni našich prababiček. Není divu. Jsou chutné, výborně a snadno se z nich vaří. Dají se z nich připravit slaná i sladká jídla, hlavní chody i dezerty. Přidávají se do polévek jako zavářka nebo do salátů. Podívejte se na to, jak jáhly upravit a jak z nich připravit výtečné recepty.

Základní příprava jahel

Před samotnou přípravou jahel je spařte horkou vodou, například podobně jako pohanku, je to z toho důvodu, že se odstraní jejich hořká chuť. Potom můžete jáhly povařit v osolené vodě, v poměru jeden díl jáhel na jeden díl vody. Staré kuchařky zase radí namočit jáhly přes noc do vody, aby ztratily trpkou a nahořklou příchuť. Než je dáte vařit, je vhodné je dvakrát spařit vroucí vodou.

Použití jahel

  • Místo rýže jako příloha.
  • Do rizota.
  • Do polévek místo krup.
  • Maštěné s cibulkou.
  • Zapečené na slano i na sladko.

Výborné recepty z jahel

Časem si určitě vytvoříte vlastní výborné recepty z jahel, ale do té doby můžete vyzkoušet některých z receptů, které rádi vaříme my.

Rizoto z jahel a zeleniny

Potřebovat budete

  • 250 g jahel
  • Půl cukety
  • 1 červenou papriku
  • Konzervovaný hrášek
  • Parmezán
  • Sůl, pepř
  • Cibuli
  • Olej
  • Vodu

Postup: Jáhly nejdříve spařte a poté je dejte vařit do osolené vody. Na pánvi rozehřejte olej, na kterém osmažte najemno nasekanou cibulku. Přidejte na kousky nakrájenou papriku a cuketu. Orestujte. Přidejte hrášek. Do pánve přidejte uvařené jáhly. Promíchejte a dochuťte solí a pepřem.

Jáhlové škubánky

Potřebovat budete

  • 250 g jahel
  • Mléko nebo vodu
  • Cibuli
  • Olej
  • Sýr
  • Pažika

Postup: Spařené jáhly dejte vařit do osolené vody nebo do mléka. Cibuli nasekejte najemno a dejte osmahnout na olej. Smíchejte s jáhlovou kaší. Směs rozprostřete do vymaštěného pekáče a dejte zapéct do trouby. Upečené vykrajujeme lžící na mísu a sypte strouhaným sýrem nebo jemně sekanou pažitkou.

Karbanátky z jáhel

Potřebovat budete

  • Půl balíčku jahel
  • Vodu
  • Česnek
  • Vajíčko
  • Majoránku
  • Mrkev
  • Sýr
  • Sůl
  • Pepř
  • Strouhanku
  • Olej

Postup: Jáhly dejte vařit do osolené vody. Až budou povařené a vychladlé, přidejte vajíčko, prolisované stroužky česneku, majoránku, najemno nastrouhanou mrkev a hrst strouhaného sýru, pepř, sůl. Vše propracujte do směsi, kterou případně zahustěte strouhankou. Tvořte karbanátky a smažte na oleji. Podávejte s bramborovou kaší a zeleninovým salátem. Připravit si můžete i česnekový dip ze sojanézy.

Rychlý dezert z jahel

Potřebovat budete

  • 2 lžíce jahel
  • 1 jablko
  • 1 lžíce marmelády
  • 3 lžíce bílého jogurtu

Postup: Jáhly napřed uvařte do měkka a nechte vychladit. Jablko oloupejte a nastrouhejte nahrubo, potom smíchejte s jáhlami. Jogurt promíchejte s marmeládou, například jahodovou. Misku naplňte jáhlovou kaší s jablkem a přelijte jogurtem.

Další články z rubriky

Štítky: , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>