Jaterní dieta: Jídelníček na týden

Játra jsou v našem těle klíčová. Na starost toho mají opravdu hodně. Většina procesů přitom souvisí s metabolismem nebo detoxikací. Jinak řečeno, játra pomáhají zbavit náš organismus nečistot. Onemocnění jater není radno podceňovat a součástí léčby je i jaterní dieta. Co je dovoleno jíst a co je naopak zakázáno? Jaký zvolit v případě jaterní diety jídelníček?

Druhy onemocnění jater

Chorobami jater se zabývá tzv. hepatologie. K nejčastějším nemocen jater patří zánět jater, žloutenka, mononukleóza nebo cirhóza. Příčiny onemocnění jater jsou různé. Většinou je ale spojuje náročnější léčba a pochopitelně také zmiňovaná jaterní dieta.

Zásady diety při onemocnění jater

  • Jezte pravidelně 5krát až 7krát denně, a to menší porce.
  • Jídlo připravujte šetrně (žádné přepálené tuky, tučná jídla plná cukru apod.).
  • Vybírejte si potraviny, které nenadýmají.
  • Připravujte si čerstvé jídlo ze sezónních surovin.
  • Jídlo upravujte pomocí vaření nebo dušení.
  • Vhodné jsou mléčné výrobky a mléko.
  • Vynechejte alkohol!

Doporučené potraviny při jaterní dietě

  • Maso – libové, bílé, netučné, zejména ryby, drůbež, králík, telecí, hovězí šunka.
  • Tuky a oleje – především rostlinní, trochu čerstvého másla.
  • Mléko a mléčné výrobky – zejména tvaroh, sýry, žervé, jogurty, nejlépe s nižším obsahem tuku.
  • Ovoce – vhodné jsou citrusy, banány, jablka bez slupky, kompoty.
  • Zelenina – hlavně brambory, mrkev, červená řepa, listová zelenina.
  • Vejce – jsou dovolena 1krát denně.
  • Pečivo – lépe bílé, které nenadýmá.
  • Přílohy – těstoviny, rýže.
  • Sladkosti – piškoty, marmelády.
  • Nápoje – čistá neperlivá voda, čaje, ovocné šťávy.

Nevhodné potraviny při jaterní dietě

  • Přepalovaný tuk, tučná masa, uzenina.
  • Luštěniny.
  • Nadýmavá zelenina a ovoce (například zelí, kedluben, třešně)
  • Kynuté pečivo
  • Kakao, čokoláda, tučné krémy a dorty.
  • Silná káva.
  • Majonéza, ocet, hořčice, pepř a ostré koření.

Jídelníček na týden při jaterní dietě

Den první – pondělí

  • Snídaně: Rohlík, žervé, rajče. K pití bylinkový čaj.
  • Svačina: Oloupané jablko.
  • Oběd: Rizoto s kuřecím masem, listový salát.
  • Svačina: Ovocný tvaroh.
  • Večeře: Toastový chléb, kousek másla, libová kuřecí šunka, rajče.

Den druhý – úterý

  • Snídaně: Ovocný jogurt, piškoty, ovoce. Ovocný čaj.
  • Svačina: Banán.
  • Oběd: Bramborová kaše, přírodní krůtí plátek, rajčatový salát.
  • Svačina: Acidofilní mléko.
  • Večeře: Rohlík, lučina, listový salát.

Den třetí – středa

  • Snídaně: Toastový chléb, tvarohová pomazánka s lučinou. Čaj.
  • Svačina: Ovocný jogurt.
  • Oběd: Pstruh, vařené brambory, listový salátek.
  • Svačina: Jablko strouhané s mrkví.
  • Večeře: Variace listových salátů, kozí sýr, pečivo.

Den čtvrtý – čtvrtek

  • Snídaně: Rohlík, kousek másla, džem. Čaj.
  • Svačina: Čerstvě vylisovaná ovocná šťáva.
  • Oběd: Kuskus se zeleninou a zakysanou smetanou.
  • Svačina: Ovocný jogurt.
  • Večeře: Toastový chléb, vařené vajíčko, zeleninový salát.

Den pátý – pátek

  • Snídaně: Ovocné pyré, piškoty, ovoce. Čaj.
  • Svačina: Oloupané jablko.
  • Oběd: Pohanka s tofu na zelenině.
  • Svačina: Banán.
  • Večeře: Rohlík, žervé, rajče.

Den šestý – sobota

  • Snídaně: Rohlík, vajíčko naměkko. Čaj.
  • Svačina: Ovocné pyré.
  • Oběd: Krůtí plátek se zeleninou a rýží.
  • Svačina: Ovocný salát.
  • Večeře: Toastový chléb, kousek másla, kuřecí šunka, rajče.

Den sedmý – neděle

  • Snídaně: Ovocný tvaroh, rohlík. Čaj.
  • Svačina: Vymačkaná šťáva z pomerančů.
  • Oběd: Pečené kuře, bramborová kaše, kompot.
  • Svačina: Strouhaná mrkev s jablkem.
  • Večeře: Zeleninový listový salát, vařené vajíčko, pečivo.

Další články z rubriky

Štítky: , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>