Jehněčí: Ty nejlepší recepty

Zamilovali jste si také jehněčí? Nejlepší je na jaře, kdy se znovu vrací do jídelníčků restaurací. Není ale nad to připravit si skvělý pokrm doma. Chcete překvapit rodinu a připravit jim skvělé jehněčí? Inspirujte se recepty, které jsme pro vás vyzkoušeli!

Proč jíst jehněčí maso

Jehněčí maso má svoji tradici zejména v balkánských zemích, v Indii a na Blízkém východě. Samozřejmě se vaří i v evropské kuchyni. Oblíbenou pochoutkou je například ve Francii nebo ve Velké Británii. V České republice se na stolech objevovalo především v době velikonočních svátků a tato tradice se postupně vrací. Jehněčí maso je křehké a jemné (pochází z oveček do půl roku) a je považováno za dietní. Protože jehňátka jsou krmená jen mateřským mlékem, je jehněčí maso považované za velmi zdravé.

Recepty s jehněčím masem

Tradičně se jehněčí upravuje s česnekem nebo bylinkami. Kombinuje se například s rozmarýnem nebo tymiánem. Důvodem je, že jehněčí maso má specifickou chuť, kterou právě bylinky tlumí. V české kuchyni se jehněčí maso peklo také s majoránkou, která byla přece jen dostupnější než exotické bylinky.

Jehněčí maso pečené s tymiánem

Ingredience:

  • Jehněčí kýta (asi 2 kg)
  • Hrst tymiánu
  • 3 lžíce strouhaného parmezánu
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 2 stroužky česneku (lisované)
  • Olivový olej
  • Sůl a pepř

Postup: Jehněčí maso omyjte, zbavte ho blan a přebytečného tuku. Kýtu osolte a opepřete. Z tymiánu, parmezánu, citronové šťávy, oleje, soli a pepře si připravte marinádu /nejlépe v mixéru rozmixujte/. Maso potřete marinádou a dejte ho péct do trouby. Po upečení nechte ještě asi 10 minut odpočívat, než ho nakrájíte. Podávejte s bramborovým pyré a salátem z listové zeleniny.

Jehněčí maso se zeleninou

Ingredience:

  • Jehněčí kýta
  • 6 až 8 stroužků česneku
  • 4 větvičky čerstvého tymiánu
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • Olivový olej
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 2 deci bílého vína
  • Sůl, pepř

Postup: Jehněčí maso omyjte, zbavte ho blan a přebytečného tuku a nakrájejte ho na kostky. Připravte si směs z 3 až 4 stroužků (drcených) a tymiánu. Maso v této směsi obalte. Očistěte zeleinu a pokrájejte ji na větší kusy. Na hlubší pánvi nebo pekáči rozpalte olej a maso orestujte. Maso vyjměte. Do pánve nebo pekáče přidejte mrkev a cibuli, tymián, zbývající česnek a protlak. Zalijte vínem a nechte odpařit. Podlijte vodou, osolte, opepřete a povařte. Přidejte opečené maso a přiklopte. V troubě pečte ještě asi hodinu a půl. Zeleninu můžete propasírovat přes sítko. Podávejte s rýží a salátem.

Jehněčí špízy

Ingredience:

  • 500 g jehněčího masa (například plec)
  • 6 ks menších cibulek
  • 12 ks cherry rajčat
  • Cuketa
  • Olivový olej
  • Pepř, sůl
  • Bílý jogurt (kelímek)
  • 2 stroužky česneku

Postup: Napřed si připravte marinádu na maso. Jogurt smíchejte s prolisovaným česnekem, solí, pepřem a lžící olivového oleje. Jehněčí maso pokrájené na kostky vložte do marinády a nejlépe přes noc nechte odležet v lednici. Marinované kostky masa navlékejte na špízové jehly – střídejte s cibulkou, rajčaty a kostkami cukety. Pekáč potřete olejem, vložte na něho špízy, pokapejte olejem a pečte v troubě asi 30 minut. Špízy z jehněčího masa podávejte s brambory.

Další články z rubriky

Štítky: , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>