Detoxikace a očista organismu: Jídelníček

Jste po zimě unavení a přetížení? Pak vám možná přijde vhod detoxikace organismu, která může vašemu tělu řádně ulevit. Jak na detoxikaci organismu? Jaký je jídelníček doporučený lékařem?

Správným stravováním můžeme předejít řadě zdravotních obtíží. A pokud dlouhodobě tuto možnost nemáme, je nasnadě provést čas od času detoxikaci organismu, abychom své tělo zbavili škodlivin. Ty se nám totiž v organismu střádají a mohou udeřit, když to nejméně čekáme. Pravidelná očista se tedy bezesporu vyplatí. Odlehčení těla se navíc projeví i na dobré náladě!

Detoxikace organismu – voda je základ

Základem detoxikace organismu je dodržování pitného režimu. Denně bychom měli vypít minimálně 2,5 litru čisté (nejlépe pramenité) vody, které jsou zapotřebí k pracovnímu režimu orgánů, k odplavování spotřebovaných látek a různých metabolických zplodin a v neposlední řadě umělých součástí nakupovaných potravin. Už před snídaní bychom tak měli vypít alespoň dva čtvrtlitry čisté vlažné vody (o teplotě zhruba nad 40 stupňů Celsia).

Dále budeme svou pozornost soustředit na výběr potravin, které nás budou zbavovat odpadních látek a celkově uvedou naše tělo zpět do rovnováhy. Náš organismus totiž může být za ta léta pěkně překyselený, je tedy třeba zařadit zásadotvorné potraviny, jako jsou:

  • zelenina, listová zelenina, zeleninové šťávy, zeleninové polévky – ze zeleniny všech barev, forem a struktury,
  • ovoce, ovocné saláty – ovoce nejrůznějších barev, nezapomínejme ani na meruňky, švestky či různé druhy melounů,
  • čerstvě vymačkané ovocné šťávy – ideálně k dopolední očistě a dodávce vitamínů, kdy se tělo zbavuje po nočním spánku a odpočinku převážné části nahromaděných zplodin,
  • pohanka, jáhly – ve vařeném stavu, pohanku připravujeme nejčastěji s česnekem a majoránkou, jáhly spíše s vařeným kompotem z jablek (např. za horka lze z obou přísad umixovat jahelný pudink), dále můžeme pohanku i jáhly používat jako zavářku do polévek, jako teplé přílohy a kaše nebo studené saláty,
  • brambory – společně se zeleninovou přílohou je volíme jako přílohu zejména k rybám, obilné, luštěninové bílkovinné textuře nebo i k bílému masu (v době detoxikace se však budeme masu spíše vyhýbat),
  • bylinky – do salátů, na dochucení pokrmů, nejlepší jsou jarní bylinky jako pažitka, petržel, kopřivy (z kopřiv lze uvařit odvar a popíjet po doušcích – má uzdravující účinky a velké množství vitamínu C). Připravené pokrmy snadno dochutíte také křenem, cibulí, česnekem, kerblíkem, koriandrem či koprem.

Při detoxikaci organismu se rozlučte s uzeninami, které by vaše tělo v době půstu zbytečně zatěžovaly. K ještě lepšímu pročištění napomůžete popíjením neslazeného zeleného čaje nebo bylinkových čajů (např. z ostropestřce mariánského, který čistí játra, či z lopuchu, který pročišťuje krev).

Detoxikace organismu – týdenní kúra

Na závěr se ještě podívejme na příklad týdenní detoxikační kúry:

1. den jezte jen zeleninu

2. den jezte jen ovoce

3. a 4. den si dejte postupně i brambory, celozrnné pečivo, těstoviny, rýži

5. a 6. den si dopřejte navrch nízkotučný sýr, jogurt nebo tvaroh

7. den přidejte bílé maso, například rybí, kuřecí, krůtí nebo králičí

Další články z rubriky

Štítky: , , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>