Lněný olej a jeho použití

Naše doba je kouzelná v tom, že objevujeme zapomenuté. Třeba lněný olej. Dříve se u nás len pěstoval a logicky se zde také vyráběl lněný olej, který byl velmi oblíbený. Už jen pro své léčivé účinky a neopakovatelnou chuť. Možná vám na první přičichnutí nebude vonět, ale později se určitě zamilujete. Třeba proto, že obsahuje zdravé omega-3 mastné kyseliny. Nebo prostě proto, že si na něho zvyknete. Jak lněný olej používat?

Proč je lněný olej dobrý?

Lněný olej byl u našich předků vítaným zdrojem omega-3 mastných kyselin, které třeba jinak najdeme v mořských rybách. Z důvodu vysokého obsahu omega-3 mastných kyselin je i nyní lněný olej doporučován k prevenci i jako podpůrný prostředek léčby srdečních chorob.

Složení lněného oleje je následující

Mastné kyseliny: kyselina alfa-linolenová (cca 60%), kyselina linolová, kyselina olejová (cca 10%) a nasycené mastné kyseliny (cca 10%), obsahuje tokoferol 180 mg/100 g.

Jak lněný olej pomáhá?

  • Působí protizánětlivě, antibakteriálně, antivirově a protiplísňově.
  • Mírní menstruační bolesti.
  • Pomáhá snižovat krevní tlak i cholesterol.
  • Je účinným prostředkem při zácpě.
  • Doporučován je také při hubnutí.
  •  Má skvělé regenerační účinky.
  • Posiluje obranyschopnost organismu.
  • Doporučuje se při cukrovce.
  • Pomáhá při ekzémech nebo onemocněních pokožky.
  • Vhodný je při revma i astma.

Jak užívat lněný olej jako lék

Při prevenci nebo léčbě je vhodné užívat asi 1 až 2 čajové lžičky lněného oleje denně. Důležitá je kvalita oleje! Nejlepší je čerstvý (žluklý a starý olej může být nebezpečný). Lněný olej můžete přidat do běžného jídla – snídaňových kaší, salátu, těstovin apod. Ovšem pozor, při ohřátí se lněný olej znehodnocuje, proto ho přidejte vždy až po dokončení jídla.

Lněný olej v kuchyni

  • Přidat ho můžete téměř do jakéhokoli pokrmu po dovaření. Vhodný je na zakápnutí zeleninových salátů.
  • Použít lze také lněné semínko, například do pečiva, koláčů, kaší nebo polévek. Semínka se hodí do slaných i sladkých pokrmů.
  • Uvařit si můžete i lněný čaj, když pár minut povaříte v 1 litru vody lžíci lněného semínka.
  • Lněný olej je vhodný ke zdravému maštění jídel – těstoviny, rizota, saláty, kaše, dušená zelenina apod.

Recept: Pohankové rizoto se lněným olejem

Potřebovat budete: 150 g pohanky, kořenovou zeleninu, cibuli, olej sušené houby, sůl, pepř, čerstvé bylinky, lněný olej, parmezán.

Postup: Pohanku dejte vařit dle návodu. Na pánvi rozehřejte lžíci oleje, přidejte nasekanou cibulku, orestujte a přihoďte najemno nakrájenou kořenovou zeleninu. Houby namočte ve vodě, poté vymačkejte a přihoďte do směsi. Poduste. Osolte, opepřete, přidejte čerstvé nasekané bylinky a smíchejte s pohankou. Na talíři polijte lžičkou lněného oleje a posypte parmezánem.

Další články z rubriky

Štítky: , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>