Nutriční (výživové) hodnoty potravin

Dočetli jste se nebo jste zaslechli o nutričních hodnotách potravin a zajímá vás, co to vlastně je? Jaké vlastnosti nutriční hodnoty potravin vyjadřují a podle čeho se určují? Přinášíme vám bližší informace společně s tabulkou nutriční hodnoty základních potravin!

Nutriční (výživová) hodnota vyjadřuje obsah bílkovin, tuků, sacharidů a energetickou hodnotu konkrétní potraviny. Přesné údaje se dnes již běžně uvádějí na obalech výrobků a zpravidla zde najdete hodnoty na 100 gramů produktu. Někdy jsou však hodnoty uvedené na porci dané stravy, případně na celé balení. Je proto třeba vše pečlivě sledovat.

Nutriční hodnoty informují o výživnosti potravin

Nutriční hodnoty potravin se vyplatí průběžně sledovat, neboť se tak dozvíte více o výživnosti stravy, kterou konzumujete. Také lépe odhadnete, zda splňujete doporučený denní příjem. V tomto ohledu obecně platí pravidlo, že denně bychom měli sníst zhruba 1 gram bílkovin na 1 kilogram naší váhy a 15 % z celkového denního příjmu bychom měli získat z tuků.

Vrátíme-li se ještě krátce k bílkovinám, malé děti by jich samozřejmě měly sníst více, starší lidé méně. Významnými zdroji bílkovin jsou přitom vajíčka, želatina, mléko nebo tvaroh. U jídla pak více než kde jinde platí, že pravidelnost a pestrost jsou základem.

Podívejme se nyní, podle čeho se určuje nutriční hodnota potravin. Hlavními parametry pro zhodnocení prospěšnosti stravy jsou údaje o obsažené energii (v kilojoulech nebo kilokaloriích) a o množství obsažených základních živin – bílkovin, tuků a sacharidů, a dále o obsahu vitaminů, minerálních a stopových prvků, vlákniny, ale také karotenoidů, polyfenolů či fytosterolů.

TABULKA: Nutriční hodnoty základních potravin

Informace o nutriční hodnotě potravin lze najít přímo na obalech výrobků nebo v potravinových tabulkách. Tabulky jsou prospěšné v tom, že v nich najdete i nutriční hodnoty takových potravin, u kterých se na obalech neuvádí (nenajdete je např. na slupce banánu či na kůrce chleba).

Právě takovou tabulku s nutričními hodnotami základních a běžně používaných potravin si můžete prohlédnout níže. Obsah každé složky je uveden na množství 100 g nebo 100 ml dané potraviny v syrovém stavu.

Potravina 100 g nebo 100 ml

Bílkoviny

Sacharidy

Tuky

Energie v kJ

Energie v kcal

Banán

0,8

16

0,1

270

65

Brambory

1,9

19

0,2

340

82

Bílý Jogurt (průměr)

4,7

4,8

3

275

65

Brokolice

4,4

2,9

0,9

139

34

Cibule

2

5,8

0,2

140

34

Kečup

1,7

25

0,5

460

110

Hořčice

4,5

14

6,6

530

126

Chléb

12

52

2

1122

267

Hovězí maso

20,6

0

4,5

535

128

Kuřecí maso (prsíčka)

22,5

0

1,2

460

110

Vepřové maso

17,8

0

17,7

995

238

Slanina

2,1

0

82

3300

785

Jablko

0,4

14,4

0,4

257

61

Jahody

0,9

8,8

0,6

181

43

Klobása (průměr)

17,5

2

26,5

1300

310

Krůtí maso (syrové)

23,5

0

1,5

480

115

Květák

2,4

4,5

0,3

1023

132

Máslo čerstvé

0,5

0,3

81

3000

715

Med včelí

0

81

0

1300

325

Mléko polotučné

3,3

4,7

2

210

50

Mrkev

1,4

9,7

0,3

191

46

Okurka salátovka

0

1

0

30

7

Olej stolní

0

0

100

3900

930

Rajčata

1

4,6

0

103

25

Rohlík obyč.

3,5

25

1,2

531

126

Rýže dlouhozrná

7,1

80

0,6

1530

365

Šunka kuřecí

17,6

0

10,5

699

168

Šunka vepřová

16

0,8

12,4

752

180

Sýr Eidam 30%

30,3

1,7

14,5

1104

263

Sýr Eidam 50%

26

1

14,5

1104

263

Těstoviny (průměr)

10

72

26,1

1460

347

Vločky ovesné

13

68

8

1629

387

Tvaroh jemný

17,5

4,2

2,5

450

110

Vejce (vařené)

6,3

0,6

5,6

330

78

 

Další články z rubriky

Štítky: , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>