Paleo strava: Jídelníček, který inspiruje

Všichni jsme lovci a sběrači, zpívá se v jedné písničce, která odkazuje na konzumní způsob života. K trendům, které se vracejí zpět ke kořenům a odmítají masivní způsob života, patří i Paleo strava, chcete-li paleodieta. Jejím klíčovým principem je odmítání průmyslově vyrobených potravin.

To může být problém. Supermarkety jsou totiž přeplněné polotovary. Ve většině z nich nechybí mouka nebo kukuřičný škrob, který se používá jako vítané zahušťovadlo. Najdeme ho přitom všude – v šunce, jogurtech, sladkostech…

Co je a není paleo strava

O všem novém a neznámém koluje celá řada mýtů. Jinak tomu není ani v případě Paleo stravy. Pokud si lidi, kteří tomuto módnímu směru podlehli, představujete jako neandrtálce pojídající syrové maso, jste na omylu. Paleo strava jde prostě jen ke kořenům, k původním potravinám a do jisté míry i k selskému rozumu.

Jíme opravdové jídlo, nutričně bohaté potraviny, které se urodily v půdě, na dešti a na slunci. Jde zejména o živočišné bílkoviny, zeleninu, ovoce a přírodní tuky,“ prohlásila Melissa Joulwanová, propagátorka Paleo stravy a autorka knihy plné receptů Dobře živeni.

Je důležité podotknout, že Paleo strava není dieta v tom pravém slova smyslu, ale spíše styl nebo směr stravování. To znamená, že vás nebude vést k tomu, abyste hubli, ale stravovali jste se podle některých principů. K těm hlavním patří vynechání průmyslově zpracovaných potravin. To logicky vede k nutnosti pořizování čerstvých a lokálních surovin, které si doma zpracujete do chutné podoby.

Tohle zařaďte do Paleo jídelníčku

Pojďme se ale více zaměřit na to, co do Paleo jídelníčku nepatří a co naopak ano. Pokud se pro Paleo stravu rozhodnete, měli byste vynechat polotovary ze supermarketu, stejně jako některé další suroviny, které jsou výrobou zemědělské produkce. Jedná se především o obilniny, luštěniny, pečivo, mléko nebo sýry.

Naopak do Paleo jídelníčku zařaďte především maso, ryby, zeleninu, ovoce, houby, oříšky, semínka, ořechy, vejce. Prostě takové suroviny, které si mohl váš prapředek buď ulovit, nebo někde sebrat. Je logické, že takto poskládaný jídelníček omezuje příjem sacharidů, energii tedy tělo získává především z tuků a bílkovin. Samozřejmě si můžete „nasbírat“ i různé bylinky, koření a další přírodní ochucovadla, která z vašich pokrmů, jež si doma připravíte, udělají opravdové lahůdky.

Zelenina v Paleo jídelníčku

  • Důležitou součást Paleo jídelníčku tvoří zelenina. Není asi třeba připomínat, že je třeba dát přednost lokální, čerstvé a nejlépe bio zelenině (ideálně třeba z vaší zahrádky). Konzumujte především listovou zeleninu, kořenovou zeleninu, zařaďte v sezónně také rajčata, cukety, dýně, okurky, brambory, lilek, papriku…
  • Maso a živočišné bílkoviny jsou další klíčovou součástí Paleo stravy. Ve vašem jídelníčku by měly živočišné bílkoviny tvořit asi 20 procent. Zaměřte se zejména na maso a vejce z prověřených bio chovů. Vyhýbejte se masu ze supermarketů. Nezapomínejte ani na ryby nebo mořské plody.
  • Semínka a oříšky jsou velmi vítaným zdrojem nenasycených mastných kyselin, které by se měly každý den objevovat ve vašem jídelníčku. Jezte vlašské i lískové ořechy, sezamová nebo dýňová semínka…
  • Ovoce je vítaným zpestřením našeho jídelníčku. Je bohaté na vitamíny i cukry, které nám někdy v paleo stravě mohou chybět. Stejně jako v případě zeleniny se soustřeďte na lokální a sezónní ovoce – lesní plody, jahody, třešně v létě, jablka, hrušky, švestky na podzim. V zimě zařaďte kvalitní sušené ovoce.

Další články z rubriky

Štítky: , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>