Palmový olej a jeho účinky

Dřív to byla éčka, konzervanty a další přídatné látky. Dnes vzbuzuje emoce palmový olej. Najdeme ho přitom všude – v cukrovinkách, pečivu i konzervách. Vyhnout se palmovému oleji je obtížné, ale nikoli nemožné. Jaké jsou jeho účinky? Proč ho přestat jíst?

Palmový olej plný nasycených mastných kyselin

O rostlinných olejích je všeobecně známo, že prospívají zdraví víc než živočišné tuky. Jenže nic neplatí stoprocentně. Výjimkou je právě palmový olej, ve kterém najdeme více nasycených mastných kyselin než těch zdravých nenasycených. Pokud se trochu zajímáte o zdravou výživu, víte, že nasycené mastné kyseliny tělu škodí. A kolik jich v palmovém oleji najdeme? Opravdu hodně – zatímco 100 g řepkového oleje obsahuje asi 7 g nasycených kyselin, palmový 49 gramů.

Účinky palmového oleje

Zkoumáním palmového oleje se zabývaly různé instituce a postupně se potvrzuje, že opravdu organismu škodí. V čem spočívá jeho nebezpečí? Nasycené mastné kyseliny působí negativně na naše cévy, konkrétně je to ucpávání cév a kornatění tepen, což může vést až k infarktu. Je zajímavé, že poslední studie ukazují, že stále více mladých lidí se potýká s tímto onemocněním, které dříve bývalo připisováno hlavně starším ročníkům.

V čem spočívá nebezpečí palmového oleje?

Nebezpečí palmového oleje a jeho účinky na náš organismus jsou spíše plíživé. S nadsázkou řečeno, že slupnete tatranku s palmovým olejem ještě neznamená, že se vám ucpou cévy. Jenže potíž je v tom, že palmový olej se přidává doslova všude. Záludnost tohoto tuku je v tom, že ho najdeme v každé druhé průmyslové potravině, často se skrývá za názvem „rostlinný olej“ a tak ho jíme možná častěji, než myslíme a chceme.

Kde palmový olej najdeme?

Objevuje se doslova všude – v margarínech, nuttele, čokoládových pralinkách, v arašídových a čokoládových pomazánkách, v sušenkách, oplatkách, smažených brambůrkách a dokonce i v některých masných výrobcích nebo pečivu. Kromě toho může být (a často také je) součástí kosmetických a drogistických výrobků. Stejné účinky jako palmový olej má přitom i palmojádrový olej. Proto se nenechejte etiketou zmást.

Levný průmyslový tuk

Palmový olej je velmi levný. A to výrobce průmyslových potravin samozřejmě přitahuje. Protože spotřebitelé rádi nakupují potraviny za pakatel. Kruh se uzavírá. Hlasy spotřebitelů ale poslední dobou sílí a po sociálních sítích se šíři občanské iniciativy, které na nebezpečí palmového oleje poukazují. Tlak na výrobce se tímto zvyšuje a snad se jednoho dne dočkáme, že se použití palmového oleje minimalizuje. Což by bylo opravdu skvělé pro naše cévy a náš organismus. Do té doby nezbývá než číst etikety.

Etické rozměry palmového oleje

Sobecky se zajímáme hlavně o své zdraví, což je přirozené, ale palmový olej mám mnohem více rozměrů. Nepřehlédnutelný je ten etický a morální. Obchodování s palmovým olejem je velkým byznysem a na jeho prodeji vydělávají velké korporace. Podobně jako třeba s pomerančovým džusem se s ním obchoduje na komoditních burzách. A jeho ceny jsou velmi zajímavé.

Pozornosti veřejnosti ovšem neuniká to, jak a kde se palmový olej získává. Jak už název napovídá, jeho zdrojem je palma olejná, která se hojně pěstuje v Indonésii a Malajsii. Problém je, že velkým plantážím musí ustupovat přirozené tropické pralesy, které jsou domovem mnoha zvířat, mimo jiné orangutanů. A tak vedle sebe působí zaměstnanci korporací a ochránci přírody, kteří z pálených a kácených pralesů vynášejí zbídačené a slzící orangutany. Zdá se, že palmový olej nemá jen negativní účinky na náš organismus, ale také na duši.

Další články z rubriky

Štítky: , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>