Polenta: Základní recept

S polentou jste se určitě setkali ve zdravé výživě. 

Co je polenta?

Kdo by nemiloval Itálie? Prosluněnou zemi plnou výborného jídla? Kromě výtečných těstovin nebo pizzy dala světu také polentu. Kukuřičnou kaši bohatou na bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály. Polenta se podává jako příloha nebo i samostatně s výrazným sýrem gorgonzola. Popíjí se k ní silné víno. Jako příloha se polenta používá na různé způsoby, přikládá se k masu, zelenině a různým salátům. Jste zvědavi, jak se ta tajemná polenta vaří? Tak tady jsou základní recepty. Protože je polenta z kukuřice, je bezlepková a výborně se hodí pro lidi, kteří drží dietu kvůli alergii na lepek.

Základní recept na polentu

Potřebovat budete

  • 500 g kukuřičné krupice
  • 1 lžíci soli
  • Máslo na vymazání
  • 2 litry vody

Dva litry vody osolte a přiveďte k varu. Přisypejte kukuřičnou krupici, zamíchejte a povařte. Potom plamen ztlumte a vařte ještě tři čtvrtě hodiny. Vzniklou kaši vlijte do zapékací misky, kterou jste vymazali máslem. Polentu nechte ztuhnout, vyklopte a nakrájejte na plátky. Takto připravenou přílohu z polenty používejte jako přílohu k masu, rybám, zelenině apod.

Polentový špíz

Potřebovat budete

  • 150 g polenty
  • Vodu
  • 1 kg různé zeleniny (paprika, cibule, cuketa…)
  • 150 g uzeného tofu
  • Olivový olej
  • Pepř, sůl

Polentu připravte podle základního receptu. Nakrájejte ji na kostky, které můžete navlékat na špízy. Zeleninu očistěte a nakrájejte. Stejně tak si nakrájejte i tofu. Tvořte špízy. Ty vložte na plech vyložený pečícím papírem, pokapejte olejem, osolte, opepřete, přidat můžete i sezónní bylinky. Pečte v troubě asi 30 až 45 minut dle druhu zeleniny. Podávejte s dipem a bagetou nebo s vařenými brambory.

Polentový nákyp s rajčaty

Potřebovat budete

  • 250 g polenty
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 cibuli
  • 2 mrkve
  • Kousek celeru
  • 3 stroužky česneku
  • Plechovku rajčat
  • Nasekané bylinky
  • 150 gramů sýru na strouhání
  • Sůl, pepř
  • Vodu

Polentu si napřed uvařte, vsypte ji do 0.75 litrů osolené vody. Na pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte cibuli, potom přihoďte nakrájenou zeleninu a poduste. Přidejte prolisovaný česnek, nasekaná rajčata a poduste. Posypte nasekanými bylinkami. Do pečící mísy vlijte část zeleninové směsi, na ní rozetřete polentu, přilijte opět zeleninu a posypte nastrouhaným sýrem. Nechte asi 2 hodiny odstát a potom pečte 25 minut v předehřáté troubě na 180°C. Podávejte se salátem z listové zeleniny, například rukoly.

Další články z rubriky

Štítky: , , , , , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>