Protiplísňová dieta: Jak sestavit jídelníček?

Kvasinky umí pěkně potrápit. Léčbu kvasinkového onemocnění vždy doprovází protiplísňová dieta. Je totiž důležité omezit jídla a suroviny, které mohou podpořit rozvoj kvasinek. Co byste měli z jídelníčku rozhodně vynechat? Jaká jídla jsou při protiplísňové dietě naopak povolena?

Kvasinkám se daří zejména v případě, kdy hojně konzumujete sladkosti nebo pečivo z bílé mouky. Proto při protiplísňové neboli protikvasinkové dietě z jídelníčku vyřaďte zejména tyto potraviny. Je to první a zásadní krok této diety.

Ačkoli nejde o redukční dietu, je vhodné současně dodržovat zásady zdravého životního stylu. Proto si jídlo rozdělte na více porcí denně (nejlépe 5), nepřejídejte se a dodržujte pitný režim (dva litry čisté pramenité vody, bylinkové čaje).

Potraviny nevhodné při protiplísňové dietě

  • Jako první vyřaďte z jídelníčku cukr, sladkosti, bílou mouku. To se snadno řekne, ale hůře se provádí. Cukru, ovocný cukr, glukózo-fruktózový sirup, umělá sladidla nebo med jsou totiž přítomné v celé řadě průmyslově vyráběných potravin. Proto sledujte etikety. Z vašeho jídelníčku by měly zmizet cukrovinky, oplatky, bílé pečivo, mléčná čokoláda, ale i sušené ovoce, sirupy apod.
  • Pozor si dejte i na čerstvé ovoce, zejména na banány, hrozny, zavařené nebo kandované ovoce, stejně jako na džemy a marmelády.
  • Vhodná není ani nakládaná (kvašená) zelenina.
  • Z jídelníčku vyřaďte marinované maso, různé omáčky, dochucovadla.
  • Pozor si dejte na bílou mouku a výrobky z ní (těstoviny, pečivo).
  • Rozhodně přestaňte pít sladké limonády a alkohol.

Co jíst při protikvasinkové dietě?

  • Ozdravte svůj jídelníček. Zařaďte hlavně luštěniny, rýži, brambory. Občas si dopřejte celozrnné těstoviny nebo celozrnné pečivo.
  • Jezte sezónní zeleninu – listový salát, špenát, ředkvičky, červenou řepu, tuřín, cuketu, dýni, čerstvé čínské zelí, rajčata, papriku, polníček, pórek, fazolky, kořenovou zeleninu…
  • Dopřejte si zralé a čerstvé ovoce, zejména jablka, citrusy.
  •  Z mléčných výrobků dejte přednost kvalitním jogurtům, sýrům, tvarohům.
  • Konzumovat můžete vajíčka na různé způsoby.
  • Maso volte kvalitní a libové.
  • Dochucujte čerstvými nebo sušenými bylinkami.
  • Dopřejte si kvalitní rostlinné tuky (olivový, řepkový, slunečnicový olej).
  • Obohaťte jídelníček o semínka a oříšky.
  • Vařte jáhly, pohanku, kuskus.

Příklad jídelníčku – protikvasinková dieta

Varianta 1

  • Snídaně: jáhlová kaše s jablkem posypaná skořicí
  • Svačina: hrst oříšků
  • Oběd: Losos s bramborovou kaší, zeleninový salát
  • Svačina: jogurt s kouskem ovoce
  • Večeře: dýňová polévka, celozrnné pečivo

Varianta 2

  • Snídaně: kváskový chléb, lučina, ovocný čaj
  • Svačina: jablko
  • Oběd: Pohankové rizoto, parmezán, salát
  • Svačina: olivy a kousek sýra
  • Večeře: velký zeleninový salát s bramborem a vajíčkem

Další články z rubriky

Štítky: , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>