Špenátová polévka z mraženého špenátu

Už je obecně známé, že špenát neobsahuje tolik železa, jak se myslelo. To ale neznamená, že našemu tělu není prospěšný. Navíc můžete ze špenátu, ať už čerstvého nebo mraženého, připravit skvělé pokrmy. Zapomeňme pro dnešek na klasický špenát s knedlíkem a masem. Pochutnat si totiž můžete na báječné polévce z mraženého špenátu. Pokud vynecháte smetanu, která v některých receptech je, máte výborné dietní jídlo!

Je zajímavé, jak se špenát objevuje v celé řadě filmů nebo seriálů. Možná se mu filmoví tvůrci trochu snaží napravit reputaci, kterou mu pokazily školní jídelny. Vzpomenout musíme na svalnatého Pepka námořníka, jemuž špenát dodával sílu, nebo na český kultovní trhák Což takhle dát si špenát. Tak pokud jsme vás trochu navnadili, pojďme na to!

Proč jíst špenát?

Ještě než se do vaření špenátové polévky z mraženého špenátu, který je dostupný celoročně, pustíme, neškodí připomenout si výhody špenátu. Předně, špenát není zrovna bohatý na železo, jak se dlouhou dobu tradovalo. Přesto některé výzkumy ukazují, že je skvělý jako prevence civilizačních chorob, například rakoviny.

Je toho ale víc. Špenát obsahuje betakarotén nebo lutein, které působí jako antioxidanty. Pokud vás trápí žluté skvrny na oční sítnici, lze opět doporučit špenát. Tato listová zelenina také pomáhá při snižování vysokého krevního tlaku a ulevuje při zácpě. Už jsme vzpomínali na Pepka námořníka a právě růst svalů po konzervě špenátu není úplně scestný – špenát obsahuje tzv. fytohormony, které působí na vývoj svalů.

Recept 1. Špenátová polévka z mraženého špenátu

Tato špenátová polévka z mraženého špenátu je velmi jednoduchá, rychlá a chutná. Lze ji považovat také za dietní, takže se hodí při hubnutí. Poslouží vám jako výborná večeře, pokud k ní zakousnete celozrnné pečivo.

Potřebovat budete

  • Balíček mraženého špenátu
  • ¾ litru vodu
  • 3 stroužky česneku
  • Sůl, pepř
  • Olej
  • Cibuli
  • Vejce
  • Parmezán

Postup

V hrnci rozehřejte lžíci oleje, přidejte nasekanou cibulku a orestujte. Přidejte mražený špenát a zalijte asi ¾ litru vody. Povařte asi čtvrt hodiny. Vmíchejte prolisovaný česnek a rozkvedlané vajíčko. Osolte, opepřete. Krátce povařte. Můžete dochutit kari nebo na talíři ozdobit strouhaným sýrem parmezánem.

Recept 2. Vydatná polévka z mraženého špenátu

Tato špenátová polévka je vydatná a kalorická, protože je vařená s mlékem a šlehačkou. Je velmi jemná, krémová a slavnostnější. Doporučujeme pro výjimečné chvíle, pro hubnutí ale příliš vhodná není.

Potřebovat budete

  • Balíček mraženého špenátu
  • Mléko
  • Šlehačku
  • Cibuli
  • Česnek
  • Sůl
  • Pepř
  • Petrželku

Postup

V hrnci rozehřejte lžíci oleje, přidejte najemno nasekanou cibulku a smažte dozlatova. Vhoďte balíček mraženého špenátu a přilijte asi ¾ litru mléka. Přilijte smetanu a vařte asi čtvrt hodiny. Polévku dochuťte prolisovaným česnekem, solí, pepřem a ještě mírně povařte. Na talíři zdobte zelenou petrželkou a krutony.

Další články z rubriky

Štítky: , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>