Tymián

Tymián je voňavá středomořská bylinka, kterou si můžete vypěstovat na zahradě, balkoně nebo i parapetu v bytě. Využívá se především při vaření, zejména ve středomořské kuchyni. Tymián má i léčivé účinky, a proto je používán jako bylina v lidovém léčitelství.

Tymián je drobný a voňavý keříček, který můžete osázet každý slunný kout zahrady. Čerstvé snítky tymiánu i sušenou bylinku se vyplatí mít v kuchyni i ve své bylinkové lékárničce. Z tymiánu si můžete připravit výborné ochucené oleje, které využijete třeba při grilování. Tymiánem se dochucuje nejen maso, ale i zeleninové omáčky nebo těstoviny.

Pěstování tymiánu

Jako středomořská bylinka miluje tymián světlo a slunce. Nepotřebuje příliš zálivky, proto pozor na přelití. Vyhovuje mu propustná půda. Tymián můžete zkusit vypěstovat ze semínek. Množí se také řízkováním. Můžete si říct sousedovi, který ho pěstuje i o odkopnutí tymiánu, nebo si ho koupit v zahradnictví. Pozor na bylinky ze supermarketu – zpravidla jsou „vyhnané“ a dlouho nevydrží.

Účinky tymiánu

Tymián je koření i léčivá bylina. V lidovém léčitelství je oblíbený pro své dezinfekční účinky. Velmi dobře působí proti nadýmání a podporuje trávení, proto se přidává do pokrmů. Tymián užívaný jako lék podporuje krevní oběh, doporučuje se při astmatu, bronchitidách a dalších onemocněních dýchacích cest. Současně působí močopudně, proto je vhodný při problémech se zadržováním vody v těle. Užívá se i při úzkostech, depresích, nespavosti nebo vyčerpání. Zevně můžete tymián používat jako úlevu při svalových bolestech.

  • Tip: Existuje více druhů tymiánu. Osvěžující a chutný je čaj z citronového tymiánu: snítku zalijte vroucí vodou a nechte 10 minut odstát. Slijte a pijte vlažné.

Využití tymiánu v kuchyni

Tymián podporuje dobrou náladu i trávení. Ideální kombinace při přípravě jídla! Nebojte se tymián používat hojně – při přípravě omáček, při pečení a grilování masa (výborný je pro přípravu marinád, používá se tradičně na jehněčí maso, ryby nebo zvěřinu), vhodný je do polévek nebo při úpravě zeleniny.

Sušení a skladování tymiánu

Tymián je skvělý čerstvý i sušený. V létě ho je na zahrádce hojně. Sklízejte ho a sušte za slunného počasí – snítky ostříhejte, rozložte do bedýnky na půdě. Sušte v temnu, teplu a suchu. Sušený tymián skladujte v uzavíratelné sklenici nebo plátěném sáčku. Sušený tymián můžete přimíchat do bylinkového čaje – například ho přidat ke květu bezu černého. V zimě je vhodný při léčbě kašle a nachlazení.

Tymiánový olej

Tři až čtyři čerstvé snítky tymiánu vložte do půllitrové sklenice. Zalijte olivovým olejem a postavte na teplé a světlé místo. Nechte asi 10 až 14 dní louhovat. Občas protřepejte. Olej slijte, můžete pro ozdobu vložit sušenou snítku tymiánu. Skladujte v temnu. Používejte k dochucení pokrmů.

Další články z rubriky

Štítky: , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>