Železo v potravinách: Potraviny bohaté na železo

Cítíte se unavení? Trpíte dušností, točí se vám hlava, potýkáte se nechutenstvím? Může jít o příznaky chudokrevnosti neboli anémie, která souvisí s nedostatkem železa. Proč je tato látka pro naše tělo důležitá? V jakých potravinách železo najdeme a jak si sestavit zdravý jídelníček?

Jestliže dbáte na vyváženou stravu, neměl by se vás nedostatek železa v potravinách týkat. Nicméně jsou období, kdy má lidské tělo zvýšenou potřebu železa – jde například o těhotenství, dobu krátce po porodu a potřebují ho také malé děti ke správnému vývoji.

Nízký obsah železa v potravinách se může projevit chudokrevností. Železo je totiž látka, která se v našem těle podílí na vzniku červených krvinek (hemoglobinu). Jejich hlavní funkcí je přenos dýchacích plynů a dalších živin, proto pokud jich máme málo, můžeme se zadýchávat, pociťovat únavu, motá se nám hlava apod.

Ne vždy však souvisí chudokrevnost s nedostatkem železa v potravinách. Proto pokud dbáte na vyvážený jídelníček a máte podezření na anemii, zajděte si raději k lékaři, který jednoduchým vyšetřením krve zjistí, jak na tom s červenými krvinkami jste.

Potraviny bohaté na železo

Je tak nějak zažité, že železo najdete především v mase. Jenže i když patříte mezi vegetariány, můžete ho docela dobře doplnit. Faktem však je, že naše tělo dokáže železo z živočišných zdrojů vstřebávat lépe, než ze zeleniny nebo luštěnin. Proto pokud nepatříte vyloženě k zarytým vegetariánům, zkuste si alespoň občas dopřát rybu.

Železná zelenina, ořechy a ovoce

Důležitým zdrojem železa jsou vybrané druhy zeleniny, ovoce a semínek či ořechů. Z ovoce je možné doporučit meruňky, třešně, jahody, višně, borůvky, švestky, černý rybíz. Pokud toužíte po troše exotiky, jsou vhodné fíky nebo avokádo. Z oříšků najdeme nejvíce železa v těch lískových nebo v kešu. Ideálním zdrojem železa je ze zeleniny rostoucí v našich podmínkách špenát, červená řepa, zelí, hlávkový salát, brokolice nebo stále oblíbenější chřest.

Luštěniny alespoň jednou týdně

Nejenže jsou luštěniny důležitým zdrojem železa, ale také vlákniny, která slouží jako prevence řady civilizačních chorob. Takže si je dopřávejte minimálně jednou týdně! Doporučit můžeme například hrách, fazole, cizrnu. Z cereálií najdeme pak železo v žitu, ovsu, pšenici i ječmeni.

Aby se železo dobře vstřebalo

Zdravý jídelníček, který má doplnit železo z potravin, je o komplexním přístupu. Můžete konzumovat potraviny bohaté na železo, ale pokud budete pít hodně kávy nebo čaje, tak se schopnost těla absorbovat železo snižuje. Čím tedy jídlo zapíjet? Zkuste ovocný džus (ovšem nejlépe fresh bez přídavku cukru), protože podle odborníků vitamín C naopak vstřebání železa z potravin podporuje.

Další články z rubriky

Štítky: , , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>