Bulgur: Uvařte si výborné recepty

Skvěle nahradí třeba rýži. Vykouzlíte z něho během chvilky chutnou a zdravou přílohu. Připravit ho můžete na tisíc skvělých způsobů – se zeleninou, s masem nebo nasladko. Už znáte bulgur? Jestli ne, tak vyzkoušejte tyto výborné recepty.

Co je to bulgur

Bulgur je zdravý. Současně je velmi chutný a snadný na přípravu. Hned několik důvodů, proč se pustit do vaření některých výborných receptů z této suroviny. Abyste ale věděli, co vlastně vaříte, pojďme se jen krátce podívat, co to vlastně bulgur je. Jde o celozrnnou pšenici, která je nalámaná a předvařená, což vlastně usnadňuje přípravu pokrmů. Bulgur se v kuchyni používá velmi rozmanitě. Typický je například pro libanonský salát tabouli. Skvělý je jako příloha k masům. Výhodou je, že je snadno stravitelný a obsahuje velké množství vlákniny, minerálů a vitamínů.

Bulgur se zeleninou

Ingredience:150 g bulguru, 400 ml vody, olej, cibule, mrkve, hrášek, kukuřice, petržel, kapusta a další zelenina podle chuti, sůl, pepř, parmezán.

Postup: Na pánvi rozehřejte olej a osmažte na něm cibulku. Přidejte bulgur, zalijte vodou, osolte a opepřete. Za občasného míchání povařte několik minut. Přidejte nasekanou petrželovou nať. Na druhé pánvi opět rozehřejte olej, osmažte cibulku, přidejte pokrájenou zeleninu a orestujte. Vše promíchejte s bulgurem. Podávejte jako rizoto sypané parmezánem.

Bulgurové karbanátky

Ingredience:150 g bulguru, 400 ml vody, olej, cibule, česnek, vajíčko, mrkev, sýr, majoránka, sůl, pepř, mouka nebo strouhanka.

Postup: Bulgur uvařte ve vodě dle návodu. Až mírně vychladne, přidejte do něho pokrájenou cibuli, vajíčko, rozmačkané stroužky česneku podle chuti, nastrouhanou mrkev, nastrouhaný sýr, dochuťte majoránkou, solí a pepřem. Promíchejte a podle potřeby zahustěte moukou nebo strouhankou. Tvořte karbanátky, obalte je a osmažte na oleji dozlatova. Podávejte třeba s bramborovou kaší a salátem.

Bulgur s kari a krůtím masem

Ingredience:150 g bulguru, 400 ml vody,100 g krůtích prsíček, sůl, pepř, cibule, česnek, kari, tři až čtyři rajčata (oloupaná), hrst rozinek, hrášek, bílý jogurt, olej.

Postup: Krůtí maso orestujte na oleji, vyndejte ho na talíř, osolte a opepřete. Na zbylém oleji osmahněte pokrájenou cibulku a česnek, přidejte bulgur, vodu, zeleninu, kari koření a rozinky a vše povařte za občasného míchání, dokud bulgur nezměkne (cca čtvrt hodiny). Přidejte maso a ještě chvilku poduste. Podávejte se zeleninovým salátem.

Bulgur s jablky a skořicí

Ingredience:150 g bulguru, 400 ml mléka, 3 jablka, cukr nebo med, rozinky, skořice.

Postup: Bulgur vsypte na velkou pánev a zalijte mlékem. Povařte asi 10 až 15 minut a nechte vychladnout. Do bulguru přidejte nastrouhané jablko, dochuťte cukrem nebo medem, přidejte podle chuti rozinky a skořici. Smíchejte a naaranžujte do mističek. Podávejte jako zdravý dezert nebo snídani.

Další články z rubriky

Štítky: , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.