Chemie v jídle: Ečka v potravinách seznam

Někdy je to až s podivem, kolik složek se vejde do tak obyčejné věci, jako je sýr, jogurt nebo maso. Člověk by očekával, že kuřecí prsa budou prostě maso – jenže při podrobném prozkoumání se dozví, že obsahují také vodu, sůl, škrob, nějaký ten antioxidant a zahušťovadlo. Chemie v jídle je téměř všudypřítomná. Co sledovat při nákupu potravin a jakým éčkům se vyhnout?

Přídatných látek jsou celé desítky – z běžných čerstvých potravin tak vytvářejí chemické jídlo, které do sebe ládujeme každý den. Éčka jsou v pečivu, sýrech, jogurtech, uzeninách, masu, cukrovinkách, nápojích, konzervách, džemech, sušenkách… Je velmi těžké se chemii v jídle vyhnout, a pokud byste se rozhodli stravovat se zcela bez éček, budete mít problém.

Proč se chemie v jídle používá?

Spotřebitel je vlastně jako malé dítě – hledá líbivé potraviny, jídlo s krásnou barvou. A protože je navíc líný, potřebuje potraviny s dlouhou trvanlivostí. Vše je možné – za použití chemie. Takže éčka se v potravinách používají z několika hlavních důvodů – nejenže prodlužují trvanlivost jídla a zlepšují jeho vzhled, ale také chuť a usnadňují i přípravu pokrmů (např. instantní polévky).

Zastavme se na chvíli u dlouhé trvanlivosti jídla, kterou zajišťují konzervanty. Již dlouho před rozvojem chemického průmyslu člověk přemýšlel, jak co nejlépe potraviny konzervovat. K tomu používal například sůl (nasolené maso déle vydrželo) nebo sušení (ovoce, byliny, maso). V současné době máme také celou řadu způsobů, jak potraviny uchovat bez použití chemie – jde o prosté zavařování nebo zamrazování.

Jak poznat jídlo s chemií?

Je to více než jednoduché. Stačí být při nákupu trochu pozorný. Můžete si s sebou sice nosit seznam éček (jsou jich desítky) a zkoumat, jaké je škodlivé a které škodí méně, nicméně vystačíte si i s celkem jednoduchou radou.

Čím více éček a „surovin“ je na obale potraviny napsáno, tím více chemie je v jídle obsaženo a tím méně je potravina čerstvá a původní. Sledujte také nepřirozeně dlouhou dobu trvanlivosti – zejména u mléčných výrobků nebo uzenin a pečiva. Také podezřele levné potraviny mohou předznamenávat, že neobsahují moc kvalitních surovin, ale jejich vlastnosti jsou doháněny chemií.

Na jaká éčka si dát pozor?

Jsou ovšem éčka, která se vyplatí zapamatovat si (nebo alespoň napsat na kousek papíru, který si vložíte do peněženky). Připravili jsme pro vás proto seznam chemie, o které si myslíme, že by v jídle neměla co dělat. Jde většinou o látky, které způsobují astma, alergie, zažívací potíže, dětskou hyperaktivitu nebo vyrážky.

Barviva

  • Jejich úkolem je vylepšovat vzhled potravin tím, že jim dávají líbivou barvu.
  • Používají se v cukrovinkách, nápojích, ale i instantních polévkách nebo hořčicích.
  • Zdravotní rizika v sobě skrývají zejména tato barviva: E104 – Chylionová žluť (potravinářská žluť 13),  E110 – Žluť SY (potravinářská žluť 3), E122, E129, E124 (potravinářské červeně), E132 – Indigotin (potravinářská modř 1), E133 – Brilantní modř (potravinářská modř 2), E210 – Kyselina benzoová.

Dusitan sodný a glutaman sodný

  • Jde o látky, které se používají v celé řadě výrobků, přitom je o nich známo, že způsobují zdravotní problémy.
  • Dusitan sodný – E250 najdete ve většině uzenin a masových konzerv. Zvyšuje riziko vzniku rakoviny.
  • Glutaman sodný – E621 je používán v instatních pokrmech, sojových omáčkách a je součástí asijské kuchyně. Jeho zvýšená konzumace může způsobit žaludeční potíže (syndrom čínských restaurací), bolest hlavy nebo vyrážku.

Sladidla

  • Umělá sladidla jsou dlouhodobě diskutovanými látkami. Mohou způsobovat bolest hlavy nebo vyrážku.
  • Jde především o E951 Aspartam nebo E952 Cyklamát.
  • Diabetici mohou sladidla nahradit přírodní stévií (sladká tráva).

Další články z rubriky

Štítky: , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.