Fenykl a jeho účinky

Příroda je štědrá – obdařila nás tolika rozličnými rostlinami. Některé z nich jsou léčivé i chutné. Do této skupiny patří bezpochyby fenykl. Je nezastupitelný v lidovém léčitelství a zároveň zpestří i náš jídelníček. Jaké účinky fenykl má? Při jakých potížích nám pomůže? A jak ho připravit?

Fenykl není v podmínkách střední Evropy žádnou novinkou. Pěstuje se tady už od středověku. Protože předci vypozorovali jeho léčebné účinky, začali si ho cenit nejen jako kořenové zeleniny, ale i léčivé rostliny. Už od starověku se používal v Číně nebo v Indii.

Fenykl bohatý na vitamíny

Fenykl můžeme zakoupit jako zeleninu (listové řapíky), využívají se ale i semena. Řapíky obsahují především vitamín C, najdeme v něm ale i železo, draslík nebo hořčík. Ceněná jsou také fenyklová semena, která obsahují silice, stopové prvky nebo éterické oleje.

Fenykl zlepšuje zažívání

Asi není třeba připomínat, že je to právě čaj z fenyklových semen, který se vaří miminkům proti nadýmání. Úleva při plynatosti nebo žaludečních potížích ale není jediným pozitivním účinkem fenyklu. Odvar z fenyklových semen působí blahodárně na celý trávicí trakt. Doporučuje se při problémech s trávením, žaludečních křečích nebo překyselení žaludku. Známé jsou i pozitivní účinky fenyklu v případě kataru střev nebo žaludku.

Dezinfekce ústní dutiny

Fenyklová semena se dříve žvýkala pro osvěžení dechu. I dnes je možné silný fenyklový odvar použít místo ústních vod. Stejně tak nám může ulevit i při bolestech krku. Čaj z fenyklu působí blahodárně i na dýchací cesty, usnadňuje odkašlávání hlenu, což oceníme především při nachlazení nebo chřipce.

Fenykl a jeho očistné účinky

Konzumace fenyklu pomáhá i jako prevence civilizačních chorob. Například snižuje vysoký krevní tlak. Čaj z fenyklových semen je vhodné popíjet při očistných kůrách, protože pomáhá vyplavovat toxické látky z těla. Současně působí blahodárně na játra a ledviny.

Z účinků fenyklu oceníme určitě i zeštíhlující účinky. Ženám je fenyklový odvar doporučovaný při potížích s menstruací. Některé prameny uvádějí, že fenykl stimuluje tvorbu mateřského mléka.

Připravte si fenykl jako pochoutku

Není nad to, když jsou léčivé rostliny zároveň i chutné. To může být případ fenyklu. Jeho chuť je sice možná napoprvé nezvyklá, ale vše je pouze o zvyku. Fenykl je velmi důležitou surovinou třeba v italské nebo francouzské kuchyni. Fenyklová semena se používají v pečivu – třeba místo kmínu, který je mimochodem příbuzným fenyklu.

Řapíky fenyklu lze za syrového stavu použít v rozličných salátech. Stačí je ale také jen orestovat na olivovém oleji s oblíbenými bylinkami. Další možností je podusit řapíky fenyklu a zapéct je třeba se sýrem.

Další články z rubriky

Štítky: , , , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.