Kalorické tabulky potravin

Zajímá vás, kolik kalorií obsahují běžné potraviny? V případě, že si chcete vypočítat obsah kalorií třeba v mase, v pečivu či v mléčných výrobcích, nezbytným pomocníkem se vám stanou kalorické tabulky potravin. A abyste se v nich neztráceli, zpřehlednili jsme je a přinášíme vám kalorickou tabulku s výběrem těch nejpoužívanějších potravin.

 Kalorická hodnota potravin je založena na poznatku, že strava obsahuje kalorie, což je v podstatě energie, kterou z jídla získáme. Příliš mnoho energie bez řádného výdeje vede obvykle k tloustnutí. S tímto systémem přišel jako první americký chemik Wilbur Atwater, a to už v 18. století.

S kalorickou tabulkou potravin odhalíte „kalorické bomby“

Díky počítání kalorií nejen získáme přehled, které pokrmy vám dodají kolik energie, kalorické tabulky potravin nás také mohou vést při výběru vhodných surovin.

Také pro účinné hubnutí je třeba omezit přísun nadměrného množství kalorií, zejména ze zákusků, sladkých nápojů, tučných mas či uzenin. Podle propočtů odborníků k rychlé redukci váhy vede dieta do 1 000 kilokalorií – kcal (= 4 200 kilojoulů – kJ). Pamatujme přitom, že naše snahy vyjdou nejlépe, když omezíme zejména příjem skrytých tuků. 1 gram tuku totiž dodá našemu tělu zhruba dvakrát více energie než cukr (1 g tuku = 9 kcal/39 kJ, 1 g cukru = 4 kcal/17 kJ). Pozor bychom měli dávat také na alkohol, kde se 1 gram rovná 7 kcal/29 kJ.

Prohlédněte si tedy kalorickou tabulku potravin a bude vám jasné, v jakých jídlech se mohou skrývat opravdové „kalorické bomby“. Množství potravy uvádíme vždy na 100 gramů, získanou energii z tohoto množství pak v kilokaloriích (kcal).

TABULKA: Kalorická hodnota nejběžnějších potravin

Potravina 100 g Energie (kcal)
Jablko 50
Banán 60
Pomeranč 30
Citrón 23
Hroznové víno 60
Brambory 80
Rajčata 25
Paprika 20
Mrkev 35
Cibule 40
Česnek 110
Okurky 15
Cukr 385
Mléčná čokoláda 535
Hořká čokoláda 530
Čočka 320
Fazole 335
Hrách 340
Máslo 755
Olej 785
Anglická slanina 555
1 ks vejce 76
Rybí filé 75
Makrela 115
Kapr 90
Sardinky v oleji 350
Zavináč 225
Pšeničný chléb 270
Rohlík (40 gramů) 125
Vepřová šunka 360
Drůbeží šunka 115
Šunkový salám 185
Vysočina 460
Uherák 495
Tlačenka 290
Špekáčky 325
Jemné párky 210
Čabajka 520
Debrecínská pečeně 290
Kuře 80
Krůta 120
Hovězí libové 160
Vepřové 290
Polotučné mléko 45
Plnotučné mléko 65
Odtučněné mléko 40
Tučný tvaroh 175
Odtučněný tvaroh 75
Bílý odtučněný jogurt 30
Zakysaná smetana 170
Smetana ke šlehání 320
Šlehačka ve spreji 340
Eidam cihla 260
Tavený sýr 45% 230
Tavený sýr 30% 185

Závěrem si ještě upřesněme, jaký je rozdíl mezi kcal a kJ, které můžete vidět na obalech řady potravin. Při posuzování kalorické hodnoty potravin se kalorie posuzuje jako množství tepelné energie nutné k zahřátí 1 g vody o výchozí teplotě 1°C. Tato hodnota je však příliš malá, proto se používá její tisícinásobek – kilokalorie (kcal). Joule (J) je jednotkou, která vyjadřuje energii, kterou vynaloží práce jednoho wattu, který působí jednu sekundu. Stejně jako u kalorie se z praktických důvodů používá hodnota v tisícinásobku – kilojoule (kJ).

Chcete-li si převést hodnoty v kcal do kJ a naopak, vypočítáte je následovně:

  • kJ = kcal x 4,1868 (4,2 kilojoulu je jedna kilokalorie)
  • kcal = kJ x 0,2388 (0,24 kilokalorie je jeden kilojoule)

Další články z rubriky

Štítky: , , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.