Bezezbytková dieta

Trpíte střevními potížemi? Potřebujete se pročistit? Vhodným řešením pro vás může být v tomto případě bezezbytková dieta, která je lehce stravitelná a nenadýmavá. Jaké potraviny se při bezezbytkové dietě konzumují? Jak se upravují?

Při bezezbytkové dietě jsou povoleny pouze potraviny, které nezanechávají nestravitelné zbytky a nedráždí sliznici střev. Dbá se na zvýšené množství bílkovin, a naopak na snížené dávky tuků. Pokrmy lze upravovat vařením, dušením a pečením bez tuku pod poklicí.

Bezezbytková dieta – co jíst a co ne

  • pečivo – pouze bílé a starší
  • vejce – v malém množství, ideálně zařazené do pokrmů
  • mléčné výrobky – nízkotučné sýry a nízkotučný tvaroh bez příchutě (sýry se nesmějí tepelně zpracovávat)
  • maso – libové telecí, vepřové, hovězí, kuřecí, ryby (sladkovodní i mořské)
  • uzeniny – pouze dušená šunka, libové dietní párky
  • přílohy – bramborová kaše, brambory, těstoviny, rýže
  • polévky – vývary z libového masa nebo mrkve doplněné těstovinami či brambory
  • ovoce – syrové pouze banány, případně nastrouhaná jablka
  • zelenina – pouze dušená, vařená mrkev, celer a petržel pouze jako vývar
  • nápoje – čaj, slabé ovocné šťávy, neperlivé minerální vody

Naopak konzumovat by se při bezezbytkové dietě nemělo syrové ovoce ani zelenina (tj. potraviny obsahující vlákninu), luštěniny, houby, tučné maso, uzeniny, tuky jako sádlo či šlehačka, mléko (nepodává se samostatně), káva, kakao, alkohol, minerálky, kynuté knedlíky, smažené hranolky a krokety a další pochutiny (hořčice, kečup, majonézy, sójová či tatarská omáčka, lahůdkové saláty).

Vaření a stravování při bezezbytkové dietě

Při přípravě masa jej nejprve zbavíme viditelných, nestravitelných zbytků, opečeme nasucho, podlijeme netučným vývarem nebo vodou a přikryté dusíme nebo pečeme. Je třeba se vyvarovat smažení, pečení na tuku a používání jíšky, proto omáčky a polévky zahušťujeme pouze zálivkou nebo moukou opraženou na sucho.

Jídlo lze omastit máslem, avšak až jako hotový pokrm. Vzhledem k tomu, že při bezezbytkové dietě je zakázáno přepalovat tuk, do jídla přidáme čerstvé nepřepálené máslo. Výběr potravin a jejich tepelná úprava jsou nastaveny tak, aby co nejvíce šetřily střevo – jak mechanicky ke snížené peristaltice, tak i chemicky.

Bezezbytková dieta se podává zejména při chronickém onemocnění střev (např. Crohnova choroba), při chronické enteritidě, při vředové kolitidě ve stádiu dekompenzace. Stravování je individuální, v optimálním případě se mají jíst menší a chuťově upravené dávky jídla pětkrát až šestkrát denně. Jídlo lze samozřejmě okořenit, ať už mírným osolením, jemně mletým kmínem, koprem, petrželovou natí, vanilkou nebo citrónovou šťávou. Nedoporučuje se však používat dráždivá a pálivá koření, například pepř, pálivou papriku nebo chilli.

Další články z rubriky

Štítky: , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.