Nezdravé potraviny a jídlo

Čím dál více toužíme po zdravém jídle a kvalitních potravinách. Na druhé straně listujeme letáky se zlevněnými pochutinami a nevědomky do nákupních košíků vkládáme potraviny, které s těmi zdravými nemají společného vůbec nic. Jak poznat nezdravé potraviny a jídlo?

Stravovací trendy se neustále vyvíjí a také jídlo podléhá módním záležitostem. Jednou se objeví informace, že je zdravá je ta a ta potravina a naopak se máme vyhýbat jinému nezdravému jídlu. S nezdravými a prospěšnými potravinami také počítá celá řada různých diet, nejen těch redukčních, takže na internetu můžete najít sáhodlouhé seznamy toho, co jíst a čemu se vyhnout. Jenže v zápětí zjistíte, že jeden stravovací trend považuje za nezdravé potraviny sacharidy, zatímco druhý je velebí.

Poznávací znamení nezdravých potravin

  • Tuky a cukry – diety a stravovací směry mají jedno společné – kážou vyhýbat se tučným a sladkým potravinám. Ty skutečně nejsou pro náš organismus prospěšné, způsobují obezitu a různé civilizační choroby. Obecně byste se měli vyhýbat sladkostem, zákuskům, uzeninám, tučnému masu, sladkým limonádám.
  • Éčka – celá řada potravin je průmyslově zpracována. Aby dlouho vydrželi, neobejdou se bez konzervantů, aby lépe vypadaly a chutnaly, potřebují další přídatné látky. Typickým příkladem jsou například jogurty – v současné době je složité najít výrobek, který bude vyrobený bez škrobu a barviv. Přitom k výrobě jogurtu stačí mléko a bakterie mléčného kysání. Výsledkem podobného přístupu potravinářského průmyslu je jídlo, které má daleko od čerstvých potravin.
  • Levné potraviny – jistě, nikdo z nás nechce, ani nemůže za jídlo utrácet velké peníze. Nicméně pozor si dávejte na podezřele levné jídlo. Aktuálním trendem jsou prodejny, kde na pultech najdete potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti. To zákon nezakazuje, pokud jsou správně označeny a odděleny od ostatního sortimentu. Nicméně otázkou je jakost takového výrobku.
  • Výživová hodnota potravin – dávejte přednost potravinám, které jsou čerstvé a vyrobené z poctivých surovin. Na první pohled jsou sice možná trochu dražší, nicméně jejich výživová hodnota je mnohem vyšší, proto vám stačí menší množství, takže ve výsledku ušetříte.

Kde nakupovat zdravé jídlo a za kolik?

Poptávka po zdravém jídle a poctivých potravinách stoupá i s ohledem na to, že se objevuje řada nemocí, které souvisí s nezdravým stravováním. Jde například o Gilbertův syndrom nebo různé zažívací potíže (např. zácpa), které nezdravé potraviny ještě více zhoršují.

Spotřebitel má nyní více možností, kde nakoupit zdravé potraviny:

  • Farmářské obchody – specializují se na lokální potraviny. Najdete v nich kváskových chléb, poctivé uzeniny a sýry, maso z malých farem, domácí vajíčka, kvalitní zavařeniny, celozrnnou mouku, pohanku i sezónní zeleninu a ovoce.
  • Farmářské trhy – nabízejí především zeleninu a ovoce od drobných pěstitelů, ale najdete zde i výborné sýry, masné výrobky a další.
  • Koutky v supermarketech – také obchodní řetězce vycházejí vstříc potřebám zákazníků a vytvářejí oddělení, kde lze nakoupit zdravé potraviny, jako jsou různé luštěniny, bezlepkové výrobky apod.
  • Internet – za zajímavé ceny můžete zdravé potraviny nakoupit i na internetu.

Jídelníček bez nezdravých potravin

A jak se vlastně zdravě jí? Dobře, protože se můžete zbavit celé řady zdravotních problémů – zcela jednoduše jen tím, že vynecháte nezdravé jídlo. Pro inspiraci jsme pro vás připravili ukázkový jídelníček.

  • Snídaně: dva plátky celozrnného chleba, máslo, med, k pití čaj.
  • Svačina: jablko.
  • Oběd: kuskus se zeleninou a grilovaný pstruh.
  • Svačina: kefír.
  • Večeře: zeleninový salát s tofu a celozrnná bageta.

Další články z rubriky

Štítky: , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.