Pohanka: Výborné recepty pro vaše zdraví

Slaví velký comeback. Pohanka si opět vydobývá své zásadní místo v kuchyni. Je považována za zdravou a chutnou plodinu, kterou využijete při přípravě kaši, polévek nebo hodnotných hlavních jídel. Připravili jsme pro vás výborné recepty z pohanky, které připravíte hravě a s radostí.

Pohanku znali naši předci a v kuchyni ji hojně využívali, než ji vytlačila rýže. Příprava pohanky přitom není o nic složitější. Navíc obsahuje cenné látky a minerály, je snadno stravitelná a připravit ji můžete na celou řadu způsobů.

Jak uvařit pohanku

Pohanku zakoupíte ve zdravé výživě i v běžném supermarketu. Prodává se buď drcená, nebo můžete použít celá zrna. Rozdíl je zejména v tom, že příprava drcené pohanky je rychlejší a snadněji se rozvaří na kaši. Při přípravě pohanku jednou či dvakrát spařte vroucí vodou a slijte. Plodina se tak zbaví možné hořké příchutě. Následně můžete pohanku uvařit ve vodě. Ke konci vaření ji osolte a dochuťte třeba bylinkami. Poslouží vám jako vítaná příloha.

Recept: Pohanková polévka

  • Suroviny: máslo, cibule, kořenová zelenina, pórek, dvě hrsti propláchnuté pohanky, vajíčko, pepř, sůl, petrželová nať.
  • Postup: Najemno nasekanou cibulku zpěňte na másle, přihoďte očištěnou a na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu a pórek. Zalijte vodou a vařte. Když začne zelenina měknout, přihoďte pohanku. Osolte, opepřete podle chuti. Ke konci rozklepněte do polévky vajíčko. Zdobte nasekanou petrželkou.

Recept: Pohankové rizoto

  • Suroviny: pohanka, olivový olej, cibulka, sušené nebo čerstvé houby, různé druhy zeleniny (mrkev, hrášek, pórek…), bylinky (oregáno, tymián…).
  • Postup: Pohanku propláchněte a dejte vařit. Na oleji osmažte najemno nasekanou cibulku. Přihoďte na kousky nakrájenou zeleninu a houby (sušené, které jste si namočili). Zeleninu orestujte. Směs smíchejte s uvařenou pohankou, podle chuti osolte, opepřete a přidejte také čerstvé nebo sušené bylinky.

Recept: Pohanková kaše

Pohankovou kaši lze připravovat na slaný i sladký způsob. My si ukážeme velmi jednoduchou slanou pohankovou kaši, která je plnohodnotným jídlem.

  • Suroviny: pohanka, olej, cibulka, bylinky podle chuti (tymián, rozmarýn…)
  • Postup: Pohanku uvařte podle návodu výše. Mezitím si na pánvi rozehřejte olej, vhoďte nasekanou cibulku, čerstvé nebo sušené bylinky a orestujte. Když je pohanka uvařená, osolte ji a opepřete. Pohankovou kaši polijte cibulkou. Podávat k ní můžete třeba volské oko a zelný salát. Toto je velmi chutné a výživné zimní jídlo.

Recept: Pohankové karbanátky

  • Suroviny: pohanka uvařená dle návodu, cibule, česnek, vajíčko, majoránka, sůl, pepř, strouhaný sýr, mrkev, olej.
  • Postup: Pohanku dejte do mísy, přidejte posekanou cibulku, vajíčko, majoránku, dva tři stroužky česneku, nastrouhanou mrkev, sýr, sůl a pepř. Promíchejte. Pokud je hmota příliš řídká, můžete zahustit strouhankou. Ze směsi tvarujte karbanátky, obalujte v mouce nebo strouhance a smažte. Podávejte se zeleninovým salátem a česnekovým dippem.

Zdroj obrázku: Wikipedia.cz

Další články z rubriky

Štítky: , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.