Rakytník a jeho léčivé účinky

Vyrábí se z něho celá řada produktů – marmelády, sirupy, džusy, prodává se sušený, přidává se do medu. Rakytník je prostě oblíbený, a to nejen pro svou jedinečnou chuť. Tomuto vyhledávanému ovoci jsou připisovány i zajímavé léčivé účinky. Podívejme se dnes na ně. Třeba vám rakytník bude po přečtení našeho článku chutnat ještě více.

Odkud přišel rakytník

Rakytníku se přezdívá také „citron severu“, a to pro jeho vysoký obsah vitamínu C i proto, že je velmi odolný a roste i v náročných podmínkách. Rakytník řešetlákový, jak zní správný botanický název trnitého keře se zelenostříbřitými listy, jenž plodí peckovité oranžové bobule, byl známý už ve starověkém Řecku.

Původem je rakytník ze severovýchodních oblastí Asie – jeho domovem je Kavkaz, Mongolsko, Nepál, Indie, ale i Sibiř. V Evropě, kde se nyní také hojně pěstuje, a to i na soukromých zahradách, poprvé zavítal počátkem 19. století.

Z okrasné dřeviny léčivou rostlinou

Rakytník byl zejména v evropských poměrech původně pěstován jako okrasný keř. Používá se například i pro zpevňování náspů u silnic. Objevit ho můžeme v parcích nebo okrasných zahradách. To se ale postupně mění současně s tím, jak se stále více hovoří o léčivých účincích rakytníku.

Nevýhodou domácího pěstování rakytníku (protože není nad to sklidit si vlastní plodiny a uvařit z nich doma třeba marmeládu plnou vitamínů), je obtížnější sklizeň bobulí. Plody rakytníku jednak nemají stopku, takže se při sběru snadno rozmačkají, jednak je keř trnitý, což také ztěžuje práci.

Rakytník plný vitamínů

Trocha námahy se ale rozhodně vyplatí. Rakytníkové plody totiž velmi výrazně posilují imunitu, zlepšují zrak, pomáhají zmírňovat projevy astmatu nebo jsou doporučovány při žaludečních potížích. Rakytník má prostě mimořádné účinky a velmi pozitivní vliv na náš organismus. To je možné díky vysokému obsahu vitamínů a minerálů.

  • Rakytník obsahuje desetkrát více vitamínu C než pomeranč.
  • Najdeme v něm i další vitamíny – A, D, F, K a také vitamíny skupiny B.
  • Mimo to rakytník obsahuje i pektin (snadněji se zavařuje do podoby marmelády), žádané silice a třísloviny.

Léčivé účinky rakytníku

Rakytník má velmi široký rozsah léčivých účinků. Zmíníme jen některé z nich.

  • Zvyšuje odolnost organismu, posiluje imunitní systém.
  • Přispívá k větší odolnosti vůči stresu a depresím.
  • Podporuje činnost plic i jater.
  • Reguluje krevní oběh.
  • Pomáhá rozpouštět hleny, proto se doporučuje při kašli.
  • Podporuje tvorbu trávicích enzymů a žluči.
  • Je doporučován při kožních potížích a akné.
  • Podle některých odborníků je vhodný i jak prevence rakoviny.

Typ: Léčivý rakytníkový džem

  • Suroviny: 1 kg rakytníku, třtinový cukr.
  • Postup: Čerstvé plody rakytníku omyjte, nasypte do hrnce a přiveďte k varu. Postupně přidávejte cukr. Vařte a míchejte, dokud směs nezačne houstnout. Protože rakytník obsahuje pektin, obejdete se i bez zahušťovadel. Džem lijte do vymytých sklenic. Zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru, dokud zavařenina nevychladne.

Zdroj obrázku: Wikipedia.cz

Další články z rubriky

Štítky: , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.