Vitamín E najdete v těchto potravinách

Posiluje imunitu a chrání nás před některými civilizačními chorobami včetně rakoviny. Vitamín E je trochu nenápadný a na rozdíl od „déčka“ nebo „béčka“ se o něm zase tak moc nemluví. Když vám bude chybět, vlastně to nemusíte ani poznat. Přesto se vyplatí na vitamín E myslet a jídelníček si složit z potravin, které ho obsahují.

Vitamínu E se jinak říká také tokoferol. Podobně jako zmiňované „déčko“ je rozpustný v tucích. Zatímco některé jiné vitamíny (např. B) najdeme hlavně v potravinách živočišného původu, s „éčkem“ je to přesně naopak. Jeho zdrojem jsou převážně obiloviny nebo různá semínka.

Úkoly a účinky vitamínu E

Pro zdravé fungování našeho organismu je vitamín E podstatný. Především se vyznačuje silnými antioxidačními účinky. Pomáhá organismus chránit před volnými radikály a současně zpomaluje proces stárnutí, což bylo potvrzeno řadou testů a studií.

Vitamín E ochraňuje naše buňky a podporuje činnost některých klíčových žláz v našem těle (například hypofýza). Je mu také připisován vliv na úspěšnou reprodukci (početí), protože je to právě „éčko“, které se podílí na tvorbě spermií u mužů a vajíček u žen.

Jak organismu pomáhá vitamín E

  • Prevence rakoviny
  • Pomáhá proti únavě
  • Prevence náhlé mozkové příhody
  • Zvyšuje obranyschopnost
  • Prevence šedého zákalu
  • Zpomaluje proces stárnutí

Kolik vitamínu E potřebujeme?

Už jsme se zmínili o tom, že projevy nedostatku vitamínu E nejsou zvlášť markantní, jako je tomu u jiných vitamínů. Když nám chybí „éčko“, nemusíme to dlouho vůbec poznat. Podobné je to s předávkováním, které se výrazně také neprojevuje. Přesto je vhodné dodržovat doporučené dávkování – vitamínu E bychom neměli přijmout více než 100 mg za den.

Potraviny s vitamínem E

Vitamín E je obsažený v celé řadě potravin. Jeho nedostatek je tak možné doplnit vhodnou úpravou jídelníčku. Vegetariáni si mohou vybrat z celé škály potravin rostlinného původu. „Éčko“ je obsažené třeba v pšeničných klíčkách, mandlích, sóji, paprikách, špenátu, hlávkovém salátu, avokádu, ořeších nebo broskvích.

Velmi bohatým zdrojem vitamínu E je slunečnicový olej – ten lze použít ve studené i teplé kuchyni. K dalším potravinám s vysokým obsahem vitamínu E patří také sojový, řepkový nebo olivový olej, rýže, pšeničná mouka nebo mateřské mléko.

Z potravin živočišného původu najdeme vitamín E především v másle. Jeho zdrojem jsou i některé mořské ryby, vajíčka, játra, kravské mléko, tvrdý sýr, vepřové, hovězí nebo kuřecí maso. Z výčtu těchto potravin obsahujících vitamín E je zřejmé, že pokud se stravujeme rozumně a pestře, „éčko“ by nám v organismu chybět nemělo.

Další články z rubriky

Štítky: , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.