Zdravá výživa: Recepty, které vám zachutnají

Jíst zdravě? Opravdu si stále myslíte, že vám zdravá výživa chutnat nebude? Jestliže si zdravé jídlo představujete jako neochucený salát v restauraci, pak ano. Nicméně jsme pro vás připravili skvělé a chutné recepty, díky kterým si připravíte chutné pokrmy.

Otázkou je, co si vlastně představit pod pojmem „zdravá výživa“. Rozhodně to nemusí být jen klíčky a výhonky. Zdravá výživa by v první řadě měla být racionální, tj. bohatá na všechny důležité živiny a vitamíny. Důležité jsou pochopitelně také kvalitní suroviny, které by měly být co nejméně ošetřené. Ideální je nakupovat základní potraviny a z nich si vařit podle chutných receptů.

Zásady zdravé výživy

Ještě než se pustíme do vaření zdravého jídla, je třeba ujasnit si zásady zdravé výživy. Pokud nejste nemocní a nedržíte žádnou speciální dietu, měl by být váš jídelníček vyvážený. To znamená, že by se měl skládat z dodatečného množství sacharidů, bílkovin i tuků – samozřejmě těch zdravých s vysokým množstvím omega-3 nenasycených mastných kyselin.

Na co nezapomínat při zdravé výživě?

  • Sacharidy – představit si je můžeme jako přílohu. Přijímat bychom je měli ideálně v podobě celozrnného pečiva a obilovin. Vhodná je také celozrnná rýže nebo těstoviny.
  • Bílkoviny – najdeme je v mase, mléčných výrobcích, vejcích a luštěninách.
  • Tuky – není třeba vyhýbat se živočišným tukům. Vhodné je ale především kvalitní čerstvé maso. Zapomínat bychom neměli na ryby, občas si můžeme dopřát i libové červené maso.
  • Zelenina a ovoce – měla by se stát součástí našeho jídelníčku každý den. Dušená zelenina se může stát zajímavou alternativou běžné přílohy. Ke každému jídlu si zkuste připravit zeleninový salátek a ovoce můžete zařadit ke svačině.
  • Voda – klíčové je dodržovat také pitný režim. Není třeba připomínat, že ve zdravé výživě nemají co dělat sladké limonády. Vhodná je čistá voda nebo bylinkový čaj.

Recepty zdravé výživy

Vybrali jsme pro vás několik snadných receptů, které jsou prospěšné pro vaše tělo a zároveň vám budou chutnat. Nebojte se také experimentovat a kombinovat různé chutě.

Zdravá snídaně – recept na ovesnou kaši

Recept na zdravou snídani? Rozhodně vám nedoporučíme sladké müsli zalité mlékem. Vyzkoušejte ovesnou kaši. Do hrnce dejte šálek a půl mléka a ohřejte ho. Přidejte šálek ovesných vloček, špetku soli a za stálého míchání povařte. Uvařenou ovesnou kaši nechte asi 5 minut odstát a můžete ji podávat se sušeným či čerstvým ovocem a ořechy.

Zdravá svačina – rychlý a dobrý recept

Den pokračuje a vy potřebujete v práci nebo ve škole zakousnout něco dobrého. Připravte si jednoduchý sendvič – plátek celozrnného chleba potřete žervé, přidejte list salátu, plátek krůtí šunky, kolečko rajčete. Alternativou je pokapání chleba olivovým olejem, listový salát a plátek mozarelly.

Recepty na zdravý a rychlý oběd/večeři

  • Kuskus s lososem – kuskus je velmi snadní na přípravu. Stačí ho zalít horkou vodou, popř. vývarem a nechat pod pokličkou změknout. Občas ho promíchejte a před zalitím přidejte také lžíci olivového oleje. Na pánvi rozehřejte olivový olej, a osolený filet z lososa opečte po obou stranách. Na stejné pánvi orestujte zeleninu – ideální je cuketa, lilek, paprika apod. Zeleninu můžete buď promíchat s kuskusem, nebo podávat samostatně.
  • Karbanátky z ovesných vloček – jsou stejně chutné a možná i lepší než ty masové. Připravte si 250 g ovesných vloček, cibuli, česnek, sůl, vejce, majoránku, strouhanku, uvařenou zeleninu (brokolice, květák, mrkev…). Vločky si namočte na hodinu do vody. Do mísy dejte nakrájenou cibuli, dva stroužky prolisovaného česneku, vločky, rozklepněte vajíčko a přidejte zeleninu. Z koření použijte sůl, majoránku a pepř. Zahustěte strouhankou a vše dobře promíchejte. Karbanátky opékejte na olivovém oleji a podávejte se zeleninovým salátem.
  • Pohanka s cibulkou a vajíčkem – pohanku dnes zakoupíte v každém obchodě se zdravou výživou. Jde o surovinu, která byla běžnou součástí jídelníčku našich předků. Obsahuje celou řadu vitamínů, minerálů a působí jako prevence řady civilizačních chorob. Její příprava je jednoduchá. Pohanku propláchněte a zalijte trochou horké vody (pohanka by měla být potopená, ale neměla by plavat), na mírném plameni povařte. Ke konci osolte a přidat můžete čerstvé či sušené bylinky. Mezitím si na olivovém oleji osmahněte cibulku a na pánvi připravte vajíčka na způsob volského oka (alternativou je např. krůtí steak připravený na oleji a okořeněný bylinkami). Pohanku na talíři ozdobte smaženou cibulkou a podávejte s volským okem nebo masem. Jako příloha se v zimě hodí kysané zelí, v létě jakýkoli čerstvý salát.

Další články z rubriky

Štítky: , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.